Delegacija Vlade RS
0

Predstavnik RS-a sastao se sa direktorom UNESCO-a u Parizu u vezi hidroelektrane Buk Bijela

Klix.ba
Lazare Assomo, Milan Baštinac i Bojana Kondić Panić
Lazare Assomo, Milan Baštinac i Bojana Kondić Panić
Pomoćnik ministra energetike RS-a Milan Baštinac otputovao je u Pariz gdje se sastao sa direktorom Odbora za svjetsku baštinu UNESCO Lazareom Assomom kako bi razgovarali o važnim temama.

Baštinac još od početka sedmice poslovno boravi u Francuskoj, a sada je posjetio i sjedište UNESCO-a u Parizu, gdje je u svojstvu predvodnika delegacije Vlade Republike Srpske, održao sastanak sa njegovim direktorom.

Tema razgovora Baštinca sa Assomom, bila je spor pred UNESCO-om oko potencijalnog narušavanja zaštićenog područja Durmitora u Crnoj Gori, a koje bi se prema navodima Crne Gore, narušilo izgradnjom Hidroelektrane Buk Bijela koja se nalazi u Foči.

Milan Baštinac posjetio je sjedište UNESCO-a u Parizu
Milan Baštinac posjetio je sjedište UNESCO-a u Parizu

Delegacija Vlade Republike Srpske uputila je direktora UNESCO-a i njegove saradnike o samom projektu HE Buk Bijela, razjasnivši određene nedoumice i usaglasivši naredne korake koje će Republika Srpska, odnosno Bosna i Hercegovina, preduzeti zajedno sa kolegama iz Crne Gore i UNESCOM-om kako bio se omogućio nesmetan dalji rad na projektu izgradnje same hidroelektrane.

Sastanak je organizovala Ambasada Bosne i Hercegovine u Parizu na čelu s ambasadoricom Bojanom Kondić Panić, koja je i sama prisustvovala sastanku i preuzela lično koordinisanje budućih aktivnosti i komunikacije UNESCO-a i BiH.

Sastanak je bio uspješan, a dolazak visoke delegacije Vlade Republike Srpske u sjedište Odbora za svjetsku baštinu, pokazao je spremnost obje strane na komunikaciju, te rješavanje potencijalnih problema u okviru nadležnosti UNESCO-a.