Jedan od prioriteta EU
39

Predstavnički dom usvojio Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma

V. K.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine održao je večeras 9. hitnu sjednicu na kojoj se razmatrala samo jedna tačka dnevnog reda - Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.
Prijedlog ovog zakona prije nekoliko dana usvojilo je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine te je upravo ovo tijelo uputilo zahtjev za održavanjem hitne sjednice.

Uoči samog glasanja o Prijedlogu zakona prethodila je i burna rasprava između predstavnika vlasti i opozicije, a opozicija je tražila da se odlučivanje o ovom zakonu pomjeri na 29. decembar. Ipak, ovaj zahtjev nije usvojen te su zastupnici pristupili glasanju.

Ovakvo zakonsko rješenje usvojeno je sa 34 glasa "za", dok su dva zastupnika bila suzdržana.

Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, koji je Vijeće ministara BiH usvojilo na telefonskoj sjednici 14. decembra predstavlja jedan od 14 ključnih prioriteta Evropske komisije za Bosnu i Hercegovinu.

Novi zakon harmonizuje sistem sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma u BiH sa standardima FATF-a i Moneyvala iz zadnjeg kruga evaluacije.