BiH
1

Predstavnički dom PSBiH će razmatrati informaciju o stanju sigurnosti u BiH

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je odlučio da u dnevni red današnje sjednice uvrsti informaciju o stanju sigurnosti u BiH s posebnim osvrtom na teroristički napad u Rajlovcu i događaj od 20. novembra vezan za generala Antu Jeleča.

Ovaj zaključak rezultat je rasprave koja je uslijedila nakon što je predsjedavajući Kluba poslanika SDP-a BiH Saša Magazinović predložio da se u dnevni red današnje sjednice uvrsti razmatranje stanja sigurnosti u BiH i da to bude prva tačka dnevnog reda.

Predsjedavajući Kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Staša Košarac je tokom rasprave kazao da je jučer tražio od Kolegija da u dnevni red današnje sjednice bude uvrštena informacija Vijeća ministara BiH u vezi s terorističkim napadom na pripadnike Oružanih snaga BiH 18. novembra u Sarajevu.

Zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Mladen Bosić, koji vodi današnju sjednicu, kazao je da su jučer dobili inicijativu Košarca. Dodao je da je stupio u kontakt s Ministarstvom sigurnosti BiH i da je dobio informaciju da danas zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić može dati usmenu informaciju o tom događaju.

Zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Šefik Džaferović (SDA) je istaknuo da parlament treba da raspravlja o stanju sigurnosti i da se za takvu vrstu rasprave treba ozbiljno pripremiti.

Predložio je da danas bude razmatrana usmena informacija o terorističkom napadu u kojem su ubijena dva pripadnika Oružanih snaga BiH, koju će poslanicima dati zamjenik ministra sigurnosti Mijo Krešić, a da Dom usvoji zaključak i traži od Vijeća ministara BiH da za iduću sjednicu dostavi cjelovitu informaciju o stanju sigurnosti.

Predsjedavajući Kluba poslanika Saveza za bolju budućnost BiH (SBB) Mirsad Đonlagić je predložio da se što prije, a svakako prije naredne sjednice zakazane za 10. decembar, organizira vanredna sjednica Predstavničkog doma na kojoj bi se raspravljalo samo o sigurnosnoj situaciji u BiH, koja je po njegovoj ocjeni ozbiljno narušena.

Poslanica Diana Zelenika (HDZBiH) je kazala da su se svi složili da je neophodno razmatranje stanja sigurnosti, te da je to jako bitno.

Smatra da je napad na Oružane snage BiH napad na državu.Podsjetila je i na nedavni napad na generala Antu Jeleča u Salakovcu.

"Bez obzira na to što još ne znamo kakva je eksplozivna naprava i što, hvala Bogu, nije završio smrtnim ishodom, želim sugerirati da se i o tom incidentu raspravi, posebno s obzirom na činjenicu da je osoba koja je to izvela djelatnik OSA-e", kazala je Zelenika.