Parlament BiH
0

Predstavnički dom o prijedlogu zaključaka Komisije za saobraćaj i komunikacije

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu raspravlja o prijedlogu zaključaka Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma povodom rasprave o tački "Poslovanje javnog RTV servisa BiH i mjerama prevladavanja stanja utvrđenog revizorskim izvještajima o finansijskom poslovanju Javnog RTV servisa BiH za 2005. i 2006. godinu".

Jednim od predloženih zaključaka definirano je da Predstavnički dom PS BiH zahtijeva da Upravni odbor i rukovodstvo BHRT-a racionaliziraju poslovanje i iskoriste sve unutrašnje rezerve koje mogu dovesti do finansijske konsolidacije, te da se provedu sve preporuke Ureda za reviziju institucija BiH.

U prijedlogu zaključaka se navodi i to, da Predstavnički dom PS BiH daje punu podršku tehničko tehnološkoj obnovi Javnog RTV sistema BiH i poziva nadležne institucije u BiH da mu pomognu u procesu prelaska sa analogne na digitalnu televiziju.

"Predstavnički dom PS BiH traži od Upravnog odbora Javnog RTV sistema BiH i Upravnog odbora BHRT-a da u skladu s Ustavnom odredbom o konstitutivnosti naroda i ravnopravnosti Srba, Hrvata, Bošnjaka i ostalih u BiH, što prije predloži program mjera za uspostavljanje izbalansirane nacionalne zastupljenosti rukovodećeg, uredničkog i novinarskog kadra u cjelokupnom Javnom RTV sistemu BiH“, stoji u jednom od predloženih zaključaka.

Također Predstavnički dom PS BiH zahtijeva od Upravnog odbora i rukovodstva BHRT-a, hitne unutrašnje i finansijske, tehnološke, kadrovske i programske reforme koje bi se provele prije uspostavljanja korporacije Javnih RTV servisa.

Predstavnički dom obavio je raspravu i o prijedlogu liste ad hoc komisije za imenovanje tri ombudsmena u Instituciju ombudsmena za ljudska prava BiH.

Diskusiju poslanika izazvao je prijedlog ad koc komisije da se izbor ombudsmena izvrši tajnim glasanjem, ali će se poslanici o tome izjasniti neposredno prije izjašnjavanja o samim kandidatima.

Predstavnici opozicionih stranaka su zamjerili i to što u ad hoc komisiji nije bilo članova iz opozicije. Iznesena je i bojazan da će prilikom izbora ombudsmena kriteriji biti politička podobnost, a ne sposobnost kandidata.