BiH
0

Predstavnici monitoring misije za popis stanovništva stigli u BiH

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Predstavnici Međunarodne monitoring misije za popis stanovništva od sutra do 31. maja boravit će u BiH da bi procijenili da li je sve spremno za popis stanovništva koji je zakazan za oktobar.

Kako je najavljeno oni će posljednjeg dana misije prezentirati izvještaj u kojem će dati ocjenu da li je BiH spremna provesti popis stanovništva i kućanstva u oktobru.

Prvobitno je popis bio zakazan za 1. april, ali je odgođen za oktobar zbog neriješenih nekoliko pitanja.

Direktor u EUROSTAT-u Pieter Everaers u martu nije mogao reći da se pripreme za popis odvijaju kako bi trebale, ističući da će se odgovor na to pitanje znati krajem maja.

Tada je govoreći o nalazima 8. monitoring misije u BiH koja je provedena od 18. do 22. marta, Everaers istakao da je veoma zadovoljan uočenim napretkom u vezi s obradom podataka i pripremom metodologije.

Međutim, izrazio je zabrinutost kada je u pitanju finalizacija popisnice, poboljšanje koordinacije i saradnje između učesnika u organiziranju priprema za provođenje popisa, usvajanje finansijskog plana te finaliziranje kartografije.

Vijeće ministara BiH je na sjednici 28. februara dalo suglasnost na Okvirni plan popisnih aktivnosti za popis stanovništva, kućanstava i stanova u BiH 2013. godine, s nositeljima aktivnosti u dijelu koji je dosad usuglašen.

"Sve aktivnosti koje su planirane Operativnim planom Agencije regulirane su Zakonom o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u BiH 2013. godine. Od glavnih aktivnosti, planiranih za tekući period, pokrenut je tender za štampu popisnog instrumentarija, objavljen javni poziv za odabir najboljeg ponuđača za mjesto obrade podataka u Istočnom Sarajevu i finalizan sadržaj popisnica P1 i P2", naveli su ranije iz Agencije za statistiku BiH.