BiH
79

Predstavnica OSCE-a za slobodu medija sastala se sa rukovodstvom portala Klix.ba

Klix.ba
Predstavnica OSCE-a za slobodu medija, Dunja Mijatović, razgovarala je danas u Beču sa rukovodstvom portala Klix.ba o nedavnom upadu policije u njihov ured i o pokušaju zvaničnika agencija za provedbu zakona da identificiraju novinarske izvore informacija, sapšteno je iz OSCE-a.
Mario Šimić, Dario Šimić i Dunja Mijatović
Mario Šimić, Dario Šimić i Dunja Mijatović

Dana 3. decembra 2014. godine, Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske (RS) u Bosni i Hercegovini pozvalo je na informativni razgovor novinare online novinskog portala Klix.ba da bi ih ispitali s ciljem identificiranja novinarskih izvora informacija. Istraga je pokrenuta nakon što je Klix.ba objavio audio zapis u kome premijerka RS-a navodno govori o podmićivanju članova političkih partija da bi se došlo do parlamentarne većine.

Dana 29. decembra, zvaničnici agencija za provedbu zakona upali su u ured portala Klix.ba i zaplijenili kompjutere, mobilne telefone, dokumente, bilješke i druge predmete iz ureda.

Mario Šimić, Dario Šimić i Dunja Mijatović
Mario Šimić, Dario Šimić i Dunja Mijatović

Na sastanku sa direktorima portala Klix.ba, Dariom i Mariom Šimićem, Mijatović je nazvala takvo djelovanje "ozbiljnim i nesrazmjernim uplitanjem u pravo novinara da izvještavaju o pitanjima od javnog interesa".

“Zaštita izvora je jedna od ključnih privilegija novinara i ona mora biti zaštićena. Ispitivanje i pritisci na djelatnike medija da otkriju svoje izvore je jednostavno neprihvatljivo. Pozitivno je da se medijska zajednica u cijeloj zemlji okupila u osudi ovog napada na medijske slobode. Ključno je da se okolnosti ovog upada policije u potpunosti istraže i utvrde mjere kojima će se osigurati da se to nikada više ne ponovi”, rekla je Mijatović.