Promocija u Odžaku
28

Predstavljena knjiga o ulozi Bošnjaka u Domovinskom ratu u Hrvatskoj

A. K.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture Preporod u Odžaku je sinoć održana promocija knjige "Sjećanja Bošnjaka na sudjelovanje u Domovinskom ratu u Hrvatskoj" autora Filipa Škiljana.

Pored autora knjigu su predstavili i Armin Hodžić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba te Salih Huremović, satnik i veteran Hrvatske vojske i Domovinskog rata.

Domaćin promocije Ahmer Škrijelj je istaknuo važnost sjećanja na poginule branitelje i zajedničkog otpora agresiji moćnije vojske toga vremena.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Kako je naglasio autor djela, ova knjiga je važan doprinos sjećanju na ulogu Bošnjaka u domovinskom ratu u Hrvatskoj. Iz iskaza promotora moguće je zaključiti da Hrvatsku nisu branili samo Bošnjaci iz Hrvatske, nego i oni iz BiH, ali i iz trećih zemalja.

Broj od iznad 1.180 stradalih Bošnjaka u odbrani Hrvatske govori o velikom udjelu ove nacionalne manjine. Kako je istaknuto, u odbrani Republike Hrvatske, svaki sedmi poginuli hrvatski vojnik zapravo je Bošnjak.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Promociji je prisustvovao i Zlatko Mujkanović, predsjednik Općinskog vijeća Odžak i sudionik domovinskog rata u BiH i Hrvatskoj.

"Velika mi je čast i zadovoljstvo bilo prisustvovati promociji knjige 'Sjećanje Bošnjaka u domovinskom ratu u Hrvatskoj', koju je napisao gospodin Filip Škiljan. Izuzetno mi je drago što je obradio veliku ulogu Bošnjaka u domovinskom ratu u Hrvatskoj, gdje su Bošnjaci dali nemjerljiv doprinos. I sam sam bio u početku pripadnik 102. Odžačke HVO brigade do pada Odžaka, gdje sam potom aktivno uključio u 157. Slavonsko brodsku brigadu HV, u kojoj sam proveo jedan kraći period, a ponovo po formiranju 102. Odžačke HVO brigade vratio sam se na Oraško-Šamačko ratište", kaže Mujkanović.

Navodi da je iznimno bitno sve ovo napisati, kako se ne bi zaboravila uloga Bošnjaka i njihovo zajedništvo.

"Sve ovo je bitno za naše buduće generacije koje trebaju da znaju da nije bilo nas ne bi bilo vjerovatno niti svega ovoga danas što imamo, stoga velika zahvala autoru knjige što je dokumentovano obradio ovu temu i otrgnuo od zaborava", zaključio je Mujkanović.

Promocija knjige zapravo je prva u Bosni i Hercegovini, a satnik Hrvarske vojske Salih Huremović se prisjetio svog ratnog puta, koji je proveo u specijalnim jedinicama.