Sarajevo
0

Predstavljena knjiga "Četništvo i četnička propaganda u II svjetskom ratu"

FENA
Knjiga "Četništvo i četnička propaganda u južnoslovenskim zemljama u Drugom svjetskom ratu (1941.-1945.)” autora Fadila Ademovića predstavljena je danas u Sarajevu.

O dvotomnom kapitalnom djelu bh. naučnog djelatnika, novinara i publiciste, koje predstavlja naučno utemeljen odgovor na pokušaje rehabilitacije četničkog pokreta, govorili su visoki funkcioner bivše SFRJ Raif Dizdarević, general Jovan Divjak, prof. dr. Tomislav Išek i prof. dr. Smail Čekić.

Istaknuli su da se radi o djelu koje se naučnom građom, autentičnošću dokumenata i snagom argumenata iz izvora različite provenijencije suprotstavlja revizionističkim tendencijama, falsificiranju i krivotvorenju historijskih činjenica, odnosno pokušajima stavljanja jednakosti između četnika i partizana.

Djelo, kako je rečeno, korespondira s potrebom savremenog bh. trenutka u kojem je neophodno snažno potcrtati distinkciju između fašizma i antifašizma, "jer samo na osnovama antifašizma moguće je sačuvati BiH i osigurati joj prosperitetnu budućnost".

Promotori su se u tom kontekstu kritički osvrnuli na modernu predodžbu generala Draže Mihailovića, aktuelnoj u Srbiji i u dijelu BiH, odnosno entitetu RS, a koja je zapravo izgrađena na četničkoj propagandi iz Drugog svjetskog rata i uz potpuno negiranje historijskih činjenica.

Autor izdanja putem analize korespondencije između Mihailovića i njemu podređenih oficira, te elabiranja geneze ideologije, politike i prakse Ravnogorskog pokreta govori o različitim modalitetima propagande tzv. jugoslavenske vojske u otadžbini Draže Mihailovića čiji je cilj ostvarivanje projekta velike, odnosno homogene, etnički čiste Srbije.

U toj i takvoj propagandi moguće je pronaći korijene aktuelne Mihailovićeve apologije, odnosno "odbrane njegovog lika s oreolom mučenika".

Prvi i drugi tom (četiri knjige) koji nose naziv Sudionici velikih obmana i Drama historijskog zaokreta, međutim, na naučno utemeljen način razobličavaju kvislinšku i zločinačku prirodu četničkog pokreta kao ekstremno-nacionalitičke ideologije, te nude sagledavanje ovog svojevrsnog fenomena kroz prizmu prelamanja interesa velikih savezničkih sila na Bakanu.

Prema ocjeni promotora, značajno je i to što je u knjizi, među ostalim, elaborirano pitanje karaktera rata u Jugoslaviji 1941-1945. te da se slijedom analize historijskih fakata došlo do zaključka da se radilo o narodnooslobodilačkom, a ne o građanskom ratu kako su zagovarali određeni propagandistički krugovi.

Narodnooslobodilački pokret je jasno formulirao politički i vojni cilj - oslobođenje zemlje, a njegov antifašistički i oslobodilački karakter jasno opovrgava teze o građanskom ratu, rečeno je.

Četiri Ademovićeve knjige u dvotomnom izdanju na oko 1.500 stranica štampane su u ediciji bh. izdavačke kuće KULT-B i Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu.