BiH
0

Predstavljen projekt "Zavolimo knjige od malih nogu"

Klix.ba
Argeta Junior Back To School „Zavolimo knjige od malih nogu!”, novi je projekat kompanije Argeta, namijenjen najmlađima, koji je predstavljen danas u Klubu knjige Connectum u Sarajevu. Edukativnim projektom obuhvaćeno je 2000 učenika trećih i četvrtih razreda iz Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Banja Luke, Tuzle, Zenice, Mostara i Bihaća.

"Mi smo zemlja, koja prema podacima UNESCO-a ima oko 15 posto nepismenih. Nažalost, naša djeca danas čitaju samo obaveznu literaturu, a većina školskih biblioteka nema dovoljno knjiga za sve učenike. Cijene knjiga, za naše standarde su prilično visoke, pa se i roditelji sve rjeđe odlučju na kupovinu,“ poručila je Nataša Gaon Grujić, rukovoditeljica prodaje Argete za prodajno područje BiH, dodavši da su to bili motivi za pokretanje projekta.

Mališani su se posebno obradovali igrokazu glumice Lane Delić, za koji je riječi napisao bh.dječji pisac Mirsad Bećirbašić. Argetin Pataka Junior tom prigodom je darovao učenicima knjige – školske lektire.

"Uživam raditi s djecom i za djecu. Nadam se da će poruka igrokaza za koji sam napisao riječi, doprijeti do mališana i da će ih ponukati da češće posegnu za knjigom na polici“, kazao je Mirsad Bećirbašić, dječji pisac.

Projektom Argeta Junior Back To School "Zavolimo knjige od malih nogu!” želi se, među ostalim, ukazati djeci i omladini da pisana riječ može i treba da bude alternativa kompjuterskim igricama i društvenim mrežama na internetu.

"Izgradnja ličnosti počinje u djetinjstvu, stoga je jako važno da od malih nogu djeci ukazujemo na dobre navike te da ih potičemo na usvajanje istih. Čitanje oplemenjuje našu ličnost, doprinosi tome da djeca, a kasnije odrasli ljudi, imaju bogatiji rječnik, da šire maštu te lakše stupaju u konverzaciju s ostalima. Drago mi je da postoje kompanije poput Argete koja to prepoznaje, ima inicijativu i spremna je društveno odgovornim aktivnostima ulagati u naše nove naraštaje,” istaknula je Aida Baručija, psihoterapeutkinja i školska psihologinja.

Ove godine, kao i nekoliko prethodnih, Argeta je uljepšala i početak školske godine prvačićima širom BiH. Simboličnim darovima obradovali su 5000 prvačića. Proteklih godina ova bh. kompanija realizirala je niz korisnih i društveno odgovornih aktivnosti za najmlađe širom BiH. Mališani su educirani o ekologiji, pravilima i ponašanju u saobraćaju, o zdravim jutarnjim navikama, higijeni te važnosti doručka, a značajne su i aktivnosti usmjerene na unapređenje svakodnevice štićenika Udruženja “Dobro” te doma u Pazariću .