Štediše očekuju pravdu
0

Predstavke starih deviznih štediša krenule u Strazbur

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Predsjednik Upravnog odbora Udruženja građana za povrat stare devizne štednje u BiH i dijaspori Svetozar Nišić jutros je otputovao za Strazbur, gdje će u ponedjeljak, 25. maja, Međunarodnom sudu pravde predati sedmu grupu od 1 430 pojedinačnih predstavki sa obračunatim kamatama do 31. decembra 2008. godine.

Nišić je Srni rekao da će predstavke biti predate na zahtjev Međunarodnog suda pravde u Strazburu, te dodao da je od februara 2008. godine, zajedno sa apelacijama koje će biti uručene u ponedjeljak, ukupno biti predato 13 438.

On je pozvao sve devizne štediše i njihove nasljednike koji nisu dostavili podatke za potraživanje privatne imovine da se priključe udruženju.

"Građani BiH za devizne depozite, koje su do početka rata imali na štednji kod banaka, potražuju više od 5,4 milijardi KM bez kamata", podsjetio je Nišić, dodavši da od tog iznosa 1,45 milijardi potražuju u Republici Srpskoj i 4,02 milijarde u Federaciji BiH.

Nišić je istakao da u BiH 1 116 000 građana potražuje staru deviznu štednju, dok se od tri do pet odsto njih verifikovalo, a dva odsto podnijelo zahtjev da se poništi verifikacija.

"Od Međunarodnog suda pravde u Strazburu očekujemo pravdu. Savjet Evrope i Mećunarodni sud pravde su nam predlagali da se osnuje fond pri Savjetu Evrope da Slovenija, Srbija i BiH uplaćaju novac u taj fond, a da se iz tog fonda isplaćuje novac starim deviznim štedišama i za to smo dali odobrenje", rekao je Nišić.

On je istakao da prijave deviznih štediša stižu neprekidno.