BiH
126

Predsjedništvo SDA prihvatilo koaliciju sa SBB-om, Sarajlić ostaje na čelu Kluba stranke

Klix.ba
Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) jednoglasno je donijelo odluku da ide u dalje dogovore sa Savezom za bolju budućnost o formiranju vlasti, potvrdio je to večeras predsjednik SDA Bakir Izetbegović na konferenciji za medije u centrali ove stranke u Sarajevu.
Bakir Izetbegović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Bakir Izetbegović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

"Na današnjoj sjednici Predsjedništva SDA bile su razne teme, od položaja Bošnjaka u RS-u, bosanskog jezika, diskriminacije, referenduma u RS-u, rada Vijeća ministara, Federalne vlade... Jednoglasno smo donijeli odluku da se podrži prijedlog Kolegija SDA i krene u dogovore sa SBB-om. Smatramo da SBB treba ući i biti dijelom vladajuće strukture, da treba zadržati koaliciju A SDA i SBiH, to treba biti jedan blok, zajedno sa SDA i da ne dolazi u obzir nikakva promjena kad je u pitanju Savez za promjene na državnom nivou", izjavio je Izetbegović.

Na pitanje je li razgovarano o incidentu u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, kada je šef Kluba SDA Asim Sarajlić fizički napao Sadika Ahmetovića, Izetbegović je odgovorio: "Razgovarali smo i o incidentu. Pozvali smo gospodina Ahmetovića i tu će se ići na pomirenje, tako da se međusobno pruži ruka i onih koji su nezadovoljni rezultatima završenog Kongresa i koji su imali primjedbe na regularnost kongresne procedure, da svi napravimo po jedan korak ka rješenju. To su cijenjeni, zaslužni ljudi u SDA i imaju svoje mjesto i moraju jasno osjetiti svoju perspektivu. S druge strane, mi očekujemo od njih da podrže jedinstvo unutar SDA i jedinstven nastup Kluba SDA u Parlamentarnoj skupštini BiH, a onda ćemo zajednički raditi na procedurama koje će garantovati buduće izbore u SDA. Također, radit ćemo na tome da se garantuje ravnopravnost i procedure koje će omogućiti da SDA dobije najkvalitetnije kadrove na budućim listama za parlamentarne izbore 2018. godine".

Bakir Izetbegović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Bakir Izetbegović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Izetbegović je dodao da vjeruje u smirenje odnosa i najavio posjetu Klubu poslanika, na zahtjev njegovih članova.

Potvrdio je da Asim Sarajlić ostaje na čelu kluba zastupnika ove stranke u državnom parlamentu.

"Svi će morati ponešto da prevaziđu, da pruže ruku i ostvare jedinstvo u SDA", kazao je na kraju Izetbegović.

Dodao je da bi SBB vrlo brzo trebao ući u vlast sa SDA na federalnom i kantonalnom nivou, dok će se za državni nivo naknadno dogovoriti.

"Međutim, znate kako je to u politici, nikad niste sigurni u kojem će smjeru stvari krenuti", dodao je.

Na pitanje ko će o tome odlučivati, poručio je: "Ne bih htio da se tu preglasava, htio bih dogovor i sa HDZ-om i sa SBB-om i sa Savezom za promjene i radit ću na tome da postignemo dogovor".