BiH
0

Predsjedništvo SDA o terorizmu i situaciji u RS-u

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) razgovarat će na redovnoj sjednici koja je danas počela u Sarajevu o aktuelnim problemima u Bosni i Hercegovini koji se tiču terorističkih napada.

Kako je novinarima uoči sjednice potvrdio predsjednik SDA Bakir Izetbegović, Predsjedništvo bi trebalo zauzeti stav i o problemima koje uzrokuje ponašanje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Izetbegović je također potvrdio ono što je danas zaključila Zajednička komisija za odbranu i sigurnost Parlamentarna skupštine BiH primivši k znanju Informaciju Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) o događajima koji su se desili u Novom Gradu 10. decembra, a to je da su SIPA i MUP RS-a postupali u skladu sa zakonom.

  • Pripadnici SIPA-e i MUP-a RS-a popili su kafu zajedno da bi poslije toga popodne neko odlučio da od toga pravi incident, da se na temi ratnih zločina, koja je izuzetno osjetljiva, brani nešto sasvim drugo poput onih koji se tiču organiziranog kriminala i bogaćenja pojedinih političara u RS-u - kazao je.

Na današnjoj sjednici bit će govora i o podnošenju ostavke Asima Sarajlića na poziciju šefa Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu državnog parlamenta, a trebao bi biti imenovan i novi šef Kluba i jedan od prijedloga je Amir Fazlić.

Izetbegović kaže da bi trebao biti imenovan i novi zamjenik šefa Kluba jer tu dužnost sada obavlja Šemsudin Mehmedović, koji nije pratio politiku SDA i nije bio spreman provoditi odluke Glavnog odbora i Predsjedništvo SDA.

Ipak, Izetbegović kaže da je ljudima koje je birao narod dopušteno da glasaju kako god hoće, a da li će se oni postupno razići sa SDA to će biti njihova odluka, "oni bi trebali pratiti odluke rukovodstva stranke, ali to ne moraju i tada će se sami udaljiti od SDA".

Sarajlić je novinarima pojasnio da je pravilo unutar stranke da jedna osoba ne može obnašati više od dvije izvršne pozicije u stranci, a Sarajlić je i predsjednik Kantonalnog odbora SDA i predsjednik Kadrovske komisije te šef Kluba poslanika.

On navodi da je to razlog zbog kojeg je podnio ostavku, ali je podsjetio na razmimoilaženja u Klubu jer tri poslanika ne glasaju onako kako je stav stranke i Kluba te je najavio da će Predsjedništvo SDA i o tome razgovarati naknadno.

  • U SDA je uvijek bila sloboda govora i iznošenje mišljenja, ali kod krucijalnih odluka trebali bi svi da se ponašaju jedinstveno, ali to nismo imali ni kada smo glasali oko rekonstrukcije Vijeća ministara, niti oko Sutorine - dodao je Sarajlić.

Mišljenja je da će se situacija u ovom klubu relaksirati budući da on više neće biti šef Kluba te će se znati da li su to razlozi ili se radi o drugačijoj pozadini, "što bi moglo biti jer ljudi nisu zadovoljni rezultatima zadnjeg Kongresa stranke".

Predsjedništvo SDA će razgovarati i o formiranju nove koalicione većine.