BiH
0

Predsjedništvo će uputiti zahtjev SIPA-i i CIK-u za provjeru Bevande

SRNA
Vjekoslav Bevanda
Vjekoslav Bevanda
Predsjedništvo BiH trebalo bi u toku dana da uputi Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH i Državnoj agenciji za istragu (SIPA) zahtjev za provjeru Vjekoslava Bevande, kandidata HDZ-a BiH za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, saznaje Srna u Predsjedništvu.

Ranije je iz Predsjedništva rečeno da su urađene sve pripremne radnje za imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara i da se samo čeka ime kandidata za ovu funkciju. HDZ BiH danas je zvanično kandidovao Bevandu za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić očekuje da bi procedura imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara mogla biti gotova nakon novogodišnjih praznika. "On treba da ispuni određene formulare, a CIK i SIPA da izvrše provjeru", izjavio je Komšić na konferenciji za novinare SDP-a.

Na osnovu jučerašnjeg dogovora lidera šest najjačih stranaka u BiH, HDZ-u BiH pripalo je mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Prema Ustavu BiH, Predsjedništvo BiH imenuje predsjedavajućeg Vijeća ministara i odluku o tome dostavlja Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH na potvrđivanje.

Predsjedavajući Vijeća ministara stupa na dužnost nakon što njegovo imenovanje odobri Predstavnički dom, u roku ne dužem od 30 dana od imenovanja.

Ustavom BiH određeno je da predsjedavajući Vijeća ministara, odmah nakon stupanja na dužnost, imenuje ministre i zamjenike ministara, koje treba da potvrdi i Predstavnički dom. 
Komisija Predstavničkog doma za pripremu izbora Vijeća ministara ima zadatak da ispita i analizira sve dostupne informacije radi ocjenjivanja i utvrđivanja podobnosti za obavljanje dužnosti predsjedavajućeg i članova Vijeća ministara BiH te da dostavi Predstavničkom domu preporuku za njihovo potvrđivanje, ali preporuka ove komisije nije obavezujuća za Predstavnički dom.