BiH
34

Predsjedništvo BiH prihvatilo poziv Nikolića, u Srbiju idu 23. aprila

FENA
Predsjedništvo BiH danas je prihvatilo poziv predsjednika Republike Srbije Tomislava Nikolića da posjeti Srbiju 23. aprila.

Također, na današnjoj sjednici Predsjedništvo BiH prihvatilo je poziv za učešće na otvorenoj debati Generalne skupštine UN-a o ulozi međunarodnog krivičnog prava u pomirenju, koja će biti održana 10. aprila u New Yorku, a delegaciju će predvoditi predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o promjeni šefa delegacije BiH za vođenje pregovora za zaključivanje međunarodnih sporazuma o saradnji u borbi protiv kriminala, posebno terorizma, ilegalne trgovine drogom i organizovanog kriminala.

Odluku o postupku imenovanja ambasadora i drugih međunarodnih predstavnika BiH, kojom je normativno harmonizovan i usklađen način i postupak imenovanja ambasadora i drugih međunarodnih predstavnika BiH donijelo je Predsjedništvo BiH. Na taj način ovo pitanje regulisano je na integralan način i jedinstvenim aktom, a ne, kako je to ranije bio slučaj, pojedinačnim odlukama.

Donesena je Odluka o prihvatanju sporazuma i određivanju potpisnika za Sporazum između BiH i Norveške o provedbi Projekta “Javne službe za tržište nekretnina i evropske integracije”, i za Sporazum o saradnji Vijeća ministara BiH i Vlade Moldavije u oblasti obrazovanja, nauke i inovacija.

Predsjedništvo BiH donijelo je i Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Memoranduma o saradnji Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva poljoprivrede Hrvatske, kao i Odluku o odbijanju molbi za pomilovanje osuđenih osoba.

Predsjedništvo BiH će učestvovati na trilateralnom sastanku Predsjedništva BiH, predsjednika Srbije i predsjednika Turske, koji će biti održan 14. i 15. maja u Turskoj, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.