BiH
0

Predsjedništvo BiH na redovnoj sjednici usvojilo niz odluka

FENA
Niz odluka usvojeno je na današnjoj redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, održanoj u Sarajevu pod predsjedanjem predsjedavajućeg Željka Komšića, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću BiH.

Predsjedništvo BiH donijelo je Odluku o davanju agremana Ani Teresa Dengo Benavides na dužnost izvanredne i opunomoćene ambasadorice Kostarike za BiH sa sjedištem u Republici Austriji, Odluku o davanju agremana Cristini Funes-Noppen na dužnost izvanredne i opunomoćene ambasadorice Belgije za BiH sa sjedištem u Republici Austriji te Odluku o upućivanju poziva generalnom direktoru UNESCO-a da posjeti Bosnu i Hercegovinu.

Usvojen je i Izvještaj sa 31. sjednice Komiteta za svjetsku baštinu, održane na Novom Zelandu od 23. juna do 2. jula ove godine, saopćeno je.

Donijeta je Odluka o određivanju vršitelja dužnosti na generalskim pozicijama u Oružanim snagama BiH -brigadnom generalu Anti (Andrija) Jeleču na dužnost: vršitelj dužnosti zapovjednika Operativne komande OS BiH i brigadiru Ivici (Blago) Jerkiću na dužnost: vršitelj dužnosti zapovjednika 4. pješadijske brigade OS BiH.

Članovi Predsjedništva BiH usvojili su i Odluku o pristupanju Bosne i Hercegovine Sporazumu između država članica NATO-a i drugih država članica Partnerstva za mir u pogledu njihovih snaga (PfP SOFA) te Dodatnom protokolu iz 1995. godine i Daljnjem dodatnom protokolu iz 1995. godine.

Usvojena je Odluka o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma u oblasti obrazovanja između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Crne Gore te Odluka o prihvaćanju Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Crne Gore o suradnji u borbi protiv terorizma, organiziranog kriminala, nelegalne trgovine narkoticima, psihotropnim supstancama i prekursorima, ilegalne migracije i ostalih krivičnih djela.

Usvojena je i Odluka o imenovanju članova Komisije za izbjeglice i raseljene osobe BiH.

Članovi Predsjedništva BiH raspravljali su o zahtjevu za ponovnim razmatranjem teksta Odluke o prihvaćanju Osnovnog ugovora između BiH i Srpske pravoslavne crkve na današnjoj sjednici, jer je član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić tražio da se promijeni pravni osnov za donošenje navedene odluke.

Predsjedništvo BiH je sa jednim glasom "za" i dva glasa "protiv" odbilo razmatranje ove tačke.