Policija u Mostaru
776

Predsjednik SABNOR-a nakon saslušanja: Ako antifašisti smetaju, pitanje je koji predznak država ima

G. Š.
Sead Đulić, predsjednik SABNOR-a BiH, danas je saslušan u Policijskoj upravi Mostar zbog organizacije protestne šetnje 16. maja u Sarajevu.

Na saslušanju koje je trajalo nešto više od sat vremena Đulić je ispitivan o detaljima protestnog okupljanja u Sarajevu

"Stavlja se na teret nama da nismo ispoštovali naređene mjere za održavanje skupa, što nije istina", kaže Đulić.

Podsjeća da je se navečer ministar policije u KS Ismir Jusko javno zahvalio i građanima i organizatorima na odličnoj provedbi bez ikakvih problema, što je neuobičajeno. Tvrdi da su se mjere zaštite od koronavirusa također poštivale, te su se dijelile maske građanima.

Po čijem nalogu je pozvan na saslušanje kaže da ne zna, ali tvrdi da je sve ispolitizirano.

"Ovo je vršenje pritiska na sve snage koje ne misle kao oni koji stvaraju i grade ovakvu državu. Ako antifašisti u ovakvom vremenu smetaju državi onda se stvarno svi građani trebaju pitati koji predznakom onda ova država ima", kazao je Đulić.

On podsjeća i kako posljednja dešavanja u Skupštini Kantona Sarajevo i Federalnom parlamentu sugeriraju da ovakvo dešavanje i policijska saslušavanja antifašista ne čude.

SABNOR je u Sarajevu organizovao skup nakon što je objavljeno da će misa za Bleiburg biti održana u sarajevskoj katedrali. Dan ranije su na Marijin Dvoru i iznad Vječne vatre postavljene velike fotografije na kojima se nalaze građani Sarajeva koje je NDH ubila vješanjem.