Novi zakon u RS-u
0

Predsjednik nakon mandata dobija vozača i kancelariju

SRNA
Palata predsjednika RS u Banjoj Luci
Palata predsjednika RS u Banjoj Luci
Svaki budući predsjednik Republike Srpske će nakon isteka mandata imati pravo na kancelarijski prostor, tehničkog sekretara, obezbjeđenje i pravo na službeni automobil sa vozačem u trajanju koliko je i obavljao dužnost prvog čovjeka RS.

Ovo je predviđeno Nacrtom zakona o posebnim pravima i dužnostima predsjednika RS, koji je Vlada usvojila na posljednjoj sjednici, prenose "Nezavisne novine".

Ako zakon prođe sve dalje instance, u budžetu RS  trebaće obezbijediti  nešto više od 260.000 KM kako bi se mogao i ispoštovati.

Kako navode u Ministarstvu uprave i lokalne samouprave RS, koje je predlagač ovog zakona, razlog za njegovo donošenje je činjenica da pojedina značajna pitanja koja se tiču prava i dužnosti predsjednika Republike nisu normirana u postojećim propisima, čije je rješavanje i razradu nametnula praksa.

U zakonu se, osim  protokolarnih stvari, precizira i pitanje finansiranja predsjednika poslije prestanka dužnosti, ali i prava koja tokom mandata može da ostvari supružnik predsjednika RS.

Tako po prestanku mandata predsjednik i potpredsjednik imaju pravo na naknadu u iznosu plate predsjednika, odnosno potpredsjednika Republike, u trajanju od šest mjeseci od dana prestanka mandata.

Zakonom se precizira da kancelarijski prostor, službeni automobil i vozača obezbjeđuje Vlada RS, dok tehničkog sekretara obezbjeđuje Služba predsjednika Republike.
Prema ovom zakonu, od sada će predsjednik kojem istekne mandat imati pravo na obezbjeđenje i to onoliko vremena koliko je trajao njegov mandat, a ukoliko postoje opravdani razlozi, obezbjeđenje može da se produži ili ponovo uvede dok ti razlozi postoje.

Zakon se ne bavi samo pravima predsjednika, već i njegovog supružnika, tako da ukoliko je on u radnom odnosu u toku trajanja mandata predsjednika ima pravo na plaćeno odsustvo u slučaju protokolarnih i drugih društvenih obaveza.

Ukoliko se supružnik odluči da ne radi dok je njegov bračni drug na čelu RS, ima pravo na mirovanje radnog odnosa za vrijeme trajanja mandata predsjednika Republike. Za to vrijeme dok ne bude radio supružnik predsjednika ima pravo na naknadu u visini od 20 posto plate predsjednika.

Zakon se bavi i pitanjima poslije smrti aktuelnog ili bivšeg predsjednika Republike na taj način što će Vlada obezbijediti grobno mjesto, troškove sahrane, nadgrobni spomenik, troškove održavanja i troškove pomena povodom godišnjica smrti predsjednika ili predsjednika Republike kojem je prestao mandat.

Privilegije iz ovog zakona neće moći da koristi bivši predsjednik koji je opozvan na način na koji je izabran, ako je pod istragom ili izdržava kaznu zatvora.