BiH
3

Predsjednik Merhameta: Nijedan gram hrane neće biti zloupotrijebljen, želimo iz ovog izaći čista obraza

Klix.ba
Hajrudin Šahić
Hajrudin Šahić
Predsjednik Muslimanskog dobrotvornog društva (MDD) HO Merhamet Hajrudin Šahić izjavio je da nijedan gram robe koji ta humanitarna organizacija zaprimi u bilo koje svoje skladište neće biti zloupotrijebljen, odnosno otići će otići tamo gdje je pomoć i namijenjena, to jest stanovništvu ugroženom u poplavama. Šahić je to kazao komentirajući informacije o mogućnosti manipuliranja sa humanitarnom pomoći.

"Špekulacija, insinuacija i raznih neprimjerenih napisa je bilo i uvijek će ih biti, zlonamjerno ili zbog neinformiranosti. Ali, mi smo sto posto ubijeđeni da nijedan gram robe koji Merhamet zaprimi u bilo koje svoje skladište neće biti zloupotrijebljen, odnosno da će otići tamo gdje je pomoć i namijenjena, odnosno ugroženom stanovništvu. Ovo je definitivno potvrđeno i od strane Upravnog odbora i Operativnog tima HO Merhamet MDD. Vodimo računa da se sva pomoć detaljno evidentira i da ode onim ljudima kojima je namijenjena. Dakle, isključena je svaka mogućnost zloupotrebe humanitarne pomoći i manipulacije od bilo kog pojedinca. Ovo se odnosi i na pošiljke humanitarne pomoći koje pristižu iz zemlje i inozemstva, ali i na sredstva koja se prikupljaju i koja će se prikupiti na Merhametov humanitarni račun i putem poziva na humanitarni broj", kazao je Šahić.

Ponos i obraz

Pojasnio je da se svaka donacija koja pristigne u centralno skladiše Merhameta u Busovači, kao i skladište u Tuzli, ali i bilo gdje Merhametu, najprije precizno evidentira.

"Sravni se stanje, jer želimo i cilj nam je da iz ovog izađemo ponosni i čista obraza, da javnosti i donatorima uvijek možemo ponuditi povratne informacije šta smo dobili, kome smo podijelili tu pomoć, da se zna gdje je svaki gram pomoći otišao. Ne samo da smo to dužni, nego to i želimo kako bi sve bilo transparetno u svakom trenutku", dodao je Šahić.

Uostalom, dodao je on, Merhamet će sumirati i informirati cjelokupnu javnost, kao i donatore koliko su prikupili novčanih sredstava, a koliko robe.

"Ja se i ovom prilikom zahvaljujem svim pojedincima, institucijama, firmama, privrednim subjektima koji su pomogli i koji još uvijek pomažu ugroženim građanima preko Merhameta i koji su Merhamet izabrali za partnera, ukazali mu povjerenje i mi ćemo to povjerenje svakako znati cijeniti i uzvratiti im na taj način, što ćemo im osigurati povratnu informaciju gdje je njihova pomoć završila", rekao je čelnik spomenute humanitarne organizacije.

Prema njegovim riječima, prvog dana katastrofalnih poplava i pojave klizišta u Bosni i Hercegovini HO Merhamet je sve svoje kapacitete usmjerio u prikupljanje pomoći u zemlji i inostranstvu i distribuiranje te pomoći ugroženom stanovništvu. Napominje da je obišao Maglaj, Doboj, Žepče, Zenicu, Željezno Polje, Odžak i Bosanski Šamac.

"Merhamet je prvi, ili među prvima, ušao u ta područja. Razgovarali smo sa načelnicima općina, odnosno sa predstavnicima vlasti, sa predstavnicima Merhameta u tim područjima, dogovorili prioritete za sanaciju šteta, za dostavljanje pomoći najugroženijim građanima, stupili u kontakt sa našim prijateljima iz Bosne i Hercegovine i inostranstva, donijeli konkretne odluke, formirali Operativni štab Merhameta", pojašnjava Šahić, dodajući da je kako je svakodnevno na terenu, da obilazi ugrožena područja.

Dodao je da su novonastale okolnosti zahtijevale angažiranje većeg broj volontera i određenog broja stručnih osoba u centralnom skladištu Merhameta u Kaoniku kod Busovače (bivšem „Mediapanu), gdje su angažirali veliki broj osoba.

"Merhamet“ u tom skladištu svakodnevno prima velike količine humanitarne pomoći iz Bosne i Hercegovine i iz inozemstva, od naše dijaspore. Vrši se selektiranje, popis primljenih roba. Na osnovu prijedloga Operativnog tima Merhameta, ta roba se usmjerava na ugrožena područja, i to po prioritetima. Spremni smo prihvatiti sve količine humanitarne pomoći koja pristiže i, naravno, tu pomoć ditribuirati na teren", podvukao je.

Saradnja sa IZBiH

Naglasio je važnost dobre saradnje između Merhameta i Rijaseta IZBiH.

"Odmah nakon saznanja o razmjerima katastrofe koja je zadesila našu zemlju, stupio sam u kontakt sa uvaženim reisom Kavazovićem. Dogovorili smo saradnju Merhameta iz Islamske zajednice u BiH i, na obostrano zadovoljstvo, ta saradnja se odvija veoma dobro. Operativni tim Merhameta i Operativni štab Islamske zajednice imaju svakodnevnu komunikaciju i kontakte, dogovaraju prioritete gdje se treba dostaviti humanitarna pomoć. Ovo dobar primjer saradnje koja će se, nadam se, nastaviti i ubuduće. Inače, mi smo odmah nakon imenovanja Huseina ef. Kavazovića za reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH dogovorili da sarađujemo i da mnoge aktivnosti radimo zajednički. Ovo što se sada dešava je nastavak dobre saradnje za dobrobit onih kojima je naša pomoć potrebna", naveo je predsjednik Merhameta, te zaključio:

"Saradnja Islamske zajednice i Merhameta je i logična, s obzirom da se radi o najznačajnijim bošnjačkim, odnosno muslimanskim institucijama. Zajedničkim aktivnostima bit ćemo puno jači i možemo više doprinijeti poboljšanju i ublažavanju teškog socijalno-ekonomskog stanja u kojem su se našli naši građani. Ovo je još jedna potvrda onoga što se često može čuti, a to je da je Islamska zajednica u BiH duhovni, a Merhamet socijalni stub Bošnjaka. Ponosni smo što je Islamska zajednica u BiH u Merhametu našla partnera i što mu je ukazala toliko povjerenje, koje ćemo, nadam se, u potpunosti opravdati. Situacija jeste teška, odgovornost jeste velika, ali se Merhamet trudi da veoma odgovorno i profesionalno odradi i ovu svoju misiju, a to je pomoći našim ugroženim građanima da što lakše prebrode nevolje u kojima su se našli. Uvjeren sam da ćemo u tome uspjeti, jer za imamo volju, znanje, kapacitete. Uostalom, to je naš posao i naša misija – pomoći ljudima u nevolji i čuvanje dostojanstva ljudi, odnosno građana BiH".