Uoči važne sjednice
26

Predsjednik Litvanije o proširenju EU: Uvijek ćemo biti za to, ali pravila se moraju poštovati

V. K.
Predsjednik Litvanije Gitanas Nauseda osvrnuo se uoči važnog sastanka Evropskog vijeća u Briselu na proširenje Evropske unije te je poručio kako Litvanija podržava ovaj proces.
Ipak, Nauseda je naglasio kako Litvanija u ovom procesu neće niti jednu zemlju kandidatkinju isticati kao favorita.

"Mi smo za proširenje Evropske unije i uvijek ćemo to podržati, ali određeni uslovi trebaju postojati", rekao je predsjednik Litvanije.

Poručio je i kako je proširenje Evropske unije win-win situacija za svakoga.

"Podržavamo proširenje i mislim da je to win-win situacija za Evropsku uniju, ali moramo poštovati pravila koja su propisana i to treba važiti za sve", poručio je Nauseda.

Podsjetimo, nešto ranije nizozemski premijer je naglasio kako će Nizozemska također podržati otvaranje pregovora s BiH, ali uz ranije navedene uslove iz 14 ključnih prioriteta.

"U javnost su plasirane različite informacije. Da, podržat ćemo preporuku Evropske komisije, ali ćemo isto tako podržati odluku da prije otvaranje poglavlja Bosna i Hercegovina prvenstveno mora ispuniti sve zahtjeve Evropske komisije. Bosanskohercegovački zvaničnici morat će popuniti sve rubrike prije nacrta pregovaračkog procesa", rekao je Rutte.