Oduzimanje imovine
64

Predrag Pašić pokazao dokumentaciju i tvrdi da Općina Centar pokušava manipulisati

D. Be.
Foto: N. G./Klix.ba
Legendarni nogometaš FK Sarajevo Predrag Pašić poručio je jučer da će on i njegova supruga zbog sudskog postupka koji je vođen bez njegovog znanja biti izbačeni na ulicu, a da će njegovu imovinu oduzeti Općina Centar. Danas je reagovala Općina Centar kazavši da Pašićevi navodi nisu tačni, a sada Pašić uzvraća sa dokumentima.
"Nije tačno da Općina Centar raspolaže navedenim prostorom niti je ikada raspolagala. Prostor je privatno vlasnistvo. Nije tačno da prostor koristim od 1991. godine bez pravnog osnova, o čemu postoji dokumentacija koja je općini jako dobro poznata. U svakom slučaju sve i da koristim bez pravnog osnova, pravo da mi osporava to korištenje ima samo vlasnik prostora, što općina Centar nikada nije bila", prokomentarisao je.

Pašić pita zašto bi s Općinom Centar zaključivao Ugovor o zakupu i plaćao joj zakupninu za prostor koji nije njen.

"Općina Centar potvrđuje da je znala da je na sudu u toku postupak za utvrđivanje prava vlasništva, pa je i pored toga kada joj sud nije dozvolio da učestvuje u tom postupku, upravo iz razloga što nema nikakve veze sa poslovnim prostorom, par dana poslije podnijela tužbu i vodila postupak o kojem ja ništa nisam znao. Općina Centar namjerno ne navodi da je u konkretnom slučaju donesena presuda zbog propuštanja, na koju se sad poziva. Znači presuda je donesena samo iz razloga jer nisam dostavio odgovor na tužbu, a to nisam mogao ni uraditi jer mi tužba nikada nije dostavljena!", naveo je.

Ističe da je dug od 184.000 KM, kako kaže, zapravo izmišljeni dug za zakupninu za 5 godina.

"Dakle, općina Centar traži da joj platim zakupninu + kamate za poslovni prostor koji nije njen (?!) i da bi to naplatila prodaje prinudno stan koji je moje vlasništvo, te mene i suprugu izbacuje na ulicu. Da li je potreban bilo kakav drugi komentar na ovo?! Postavljam javno pitanje, kako općina može tražiti da joj se preda prostor i isplaćuje zakupnina za prostor koji nije njeno vlasništvo i nikada to nije ni bio!?", pita Pašić.

Bivši nogometaš Sarajeva ističe da on nije toliko nepoznata osoba u Sarajevu da općina Centar ne može pronaći njegovu adresu stanovanja da mu se uruči tužba.

"Općina je znala da u redovnom postupku, da mi je data mogućnost da se branim, nikada ne bi mogla dobiti presudu u svoju korist, zbog čega je insistirala da se bez ročišta i dokazivanja donese ovakva presuda. Pravo na povrat prostora i isplatu zakupnine može imati samo vlasnik, što općina nije. O mom pravu na prostor na kojem je kao vlasnik upisan Jevrej dovoljno govori činjenica da mi je punu podršku u mojoj borbi dao i gdin. Jakob Finci. Općina Centar je rješenjem dala saglasnost na moj podzakup koji spominje, jer bez istog sadašnji zakupac ne bi mogao početi sa radom", zaključio je.