BiH
0

Predložen pritvor za Zemira Kovačevića, pripadnika HVO-a

FENA
Zemir Kovačević
Zemir Kovačević
Tužilaštvo BiH predložilo je pritvor za Zemira Kovačevića (1966), osumnjičenog da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Na osnovu međunarodne potjernice koju je raspisao Okružni sud u Doboju, u Kraljevini Švedskoj je 28. decembra 2010. lišen slobode Zemir Kovačević, rođen 8. augusta 1966. u Slavonskom Brodu, državljanin Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Sud BiH je u međuvremenu preuzeo ovaj predmet u svoju nadležnost, pa su pravosudni organi Kraljevine Švedske osumnjičenog Zemira Kovačevića jučer u toku dana izručili pravosudnim organima Bosne i Hercegovine.

Posebni odjel za ratne zločine Tužilaštva BiH sumnjiči Zemira Kovačevića da je kao pripadnik HVO-a učestvovao u ubistvima, mučenjima, nezakonitom zatvaranju, prisiljavanju na prinudni rad i pljačkanju imovine civila srpske nacionalnosti na području Sijekovca i Bosanskog Broda u toku 1992. godine, pa se Zemir Kovačević sumnjiči da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Osumnjičenog Zemira Kovačevića danas je ispitao postupajući tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine, koji je odlučio da od Suda BiH zatraži mjeru pritvora, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.