BiH
9

Predložen pritvor za Nedima Kulenovića, šefa Grupe za prinudne naplate UIO BiH

Klix.ba
Tužilaštvo BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tužilaštvo BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon ispitivanja osumnjičenog Nedima Kulenovića, tužilac Tužilaštva BiH uputio je prijedlog za određivanje mjere pritvora od 30 dana.

Pritvor je predložen zbog postojanja opasnosti od bjekstva, jer osumnjičeni osim BiH ima još jedno državljanstvo, te opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike.

Osumnjičeni Kulenović, koji je šef Grupe za prinudne naplate UIO BiH, pod istragom je zbog koruptivnog kaznenog djela zloupotrebe položaja, odnosno osumnjičen je da je od jedne osobe, koja je PDV dužnik, tražio novac za sebe, kako bi omogućio reprogram poreznog duga.

U dobro koordiniranoj akciji, osumnjičeni je lišen slobode, a kod njega je pronađen i novac koji potiče iz kaznenog djela, primanja dara ili drugih oblika koristi.

Predmetom direktno koordinira glavni tužilac Tužilaštva BiH i tužilaštvo upućuje izraze podrške i zahvalnosti svim pravosudnim i policijskim agencijama iz RS, koje su učestvovale u operativnoj akciji.

Još jednom pozivamo građane da prijavljuju nezakonitosti i koruptivna ponašanja dužnosnika u institucijama, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.