Mujezinović - Mirel
0

"Pred Vladom FBiH je težak posao"

FENA
Premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović sastao se danas u Sarajevu s direktorom Direkcije za zapadni Balkan u Generalnom direktoratu Evropske komisije za proširenje Evropske unije Pierrom Mirelom.

Ovo je prvi Mujezinovićev susret s nekim od međunarodnih zvaničnika otkako je preuzeo premijersku dužnost protekle sedmice, saopćeno je iz Vladinog Ureda za odnose s javnošću.

Na sastanku kojem je prisustvovao i šef Delegacije Evropske komsije u BiH Dimitris Kurkulas razgovarano je o ispunjavanju uvjeta iz stand-by aražmana s Međunarodnim monetarnim fondom i Svjetskom bankom.

Premijer Mujezinović kazao je da Vladi Federacije BiH predstoji težak posao ali da postoji formula za njegovo rješavanje. Mirela je upoznao da će izmjenama zakonskih rješenja biti odgovoreno na zahtjeve MMF-a u smislu ušteda, a radi pokrića budžetskog deficita. Pritom će se uštede tražiti na svim nivoima vlasti i kod svih budžetskih korisnika, o čemu se ovih dana vode intezivni razgovori.

"Nastojat ćemo da teret krize u većem dijelu podnesu oni koji imaju više, a da pri tome zaštitimo socijalno ugrožene kategorije. Vlada kao primarni cilj ima investiranje u privredu i infrastrukturne projekte i u tom smislu veliku nadu polažemo u Razvojnu banku FBiH, kao i njenu saradnju s Evropskom bankom za obnovu i razvoj", izjavio je premijer.

Uvažavajući činjenicu da Vladu FBiH očekuju važne i teške odluke, Mirel je istakao da je Evropska komisija spremna u vidu zajmova ponuditi finansijsku pomoć Federaciji BiH.

Jedan dio pomoći bit će usmjeren za tekuće reforme, a drugi u iznosu od oko 40 miliona eura kao grant za podršku već postojećim projektima za razvoj malog i srednjeg poduzetništva, kazao je Mirel.