BiH
3

Sarajevo: Prazne školske klupe za 102 prijedorska pupoljka kojima nije dozvoljeno da procvjetaju

Piše: M. N.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Učenici OŠ "Fatima Gunić" iz Sarajeva izveli su ispred sarajevske Katedrale performans kojim su htjeli podsjetiti sve građane BiH, ali i svijeta, na 102 učenika iz Prijedora čiji su životi svirepo prekinuti tokom rata u BiH. Školsko zvono oglasilo je početak časa, ali klupe su bile prazne jer ove djece već odavno nema.

Bili su pupoljci kojima nisu dali da procvjetaju, prijedorski pupoljci koji bi danas bili profesori, ljekari, sportisti... Danas su 102 stolice i školske klupe bile prazne, kao što su bile prazne u Prijedoru od 1992. do 1995. godine. Učenici OŠ "Fatima Gunić" privremeno su sjedili na mjestima svojih vršnjaka dok je učiteljica čitala imena učenika koji su ubijeni. Jedan po jedan učenik odlazio je i stavljao na svoju ruku bijelu traku, odavali su na taj način počast prijedorskoj djeci koja nisu dobila priliku da završe školu, odrastu i budu zreli i uspješni građani BiH.

"Mnogi će se zapitati zašto obilježavamo ubistvo 102 djece u Sarajevu. Fatima Gunić bila je učiteljica iz Prijedora koja je učila sarajevsku djecu i dala život na času. Ubijeni su Vedad, Feđa i Adis, a 18 učenika je ranjeno. Eto zbog toga mi to radimo. Imamo spomen sobu u školi kroz koju je prošlo stotine učenika, jer planom i programom nije predviđena lekcija o ovome što se desilo. Naša obaveza je da im pričamo i da ih učimo", rekao je direktor ove škole Hajrudin Ćuprija.

I ova djeca su bila obilježena bijelom trakom. Označili su ih jer su bila drugačija od onih koji su im zauvijek prekinuli snove i oduzeli ih iz naručja njihovih roditelja.

"Nećemo dozvoliti da nam pišu našu prošlost i sadašnjost zaboravom. Mi ćemo je pisati sjećanjem sa svijetlom perspektivom. Učimo djecu da ne budu ponavljači i da naša unučad ne dožive ono što su doživjela djeca Prijedora, Sarajeva, Bijeljine, Goražda, Višegrada, Srebrenice i svih gradova BiH. Djeco, širite ljubav, bogatstvo je u različitosti", poručio je Ćuprija učenicima.

Najmlađe dijete koje je ubijeno u Prijedoru bio je dvomjesečni Velid Softić, a najstarija su imala nepunih 17 godina. Najviše ih je ubijeno u periodu od 24. maja do 6. augusta 1992. godine. Ostaci ubijenih u mjestima Čarakovo i Zecovi još nisu pronađeni.

"Teško je reći bilo šta. Ubijeni su zato sto su bili obilježeni bijelom trakom i zato što su bili drugačiji. To su bila nedužna djeca. Htjeli smo da minutom šutnje odamo počast žrtvama Prijedora i svim žrtvama agresije na BiH", rekao je Nihad Aličković iz AntiDayton grupe.

"Školski čas" za 102 ubijena djeteta Prijedora organizovala je nevladina organizacija AntiDayton Group i OŠ Fatima Gunić.