BiH
0

Pravoslavni vjernici danas proslavljaju Vaskrs

NINA/Sarajevo-X
Pravoslavni vjernici danas slave praznik Vaskrsenja Gospoda Isusa Hristosa - Vaskrs, najveći hrišćanski praznik.

Prema pravoslavnom učenju, Vaskrs, nazvan još i praznik nad praznicima, predstavlja bit hrišćanske vjere i najveći događaj vaseljene, jer Isus Hrist, Mesija i Pomazanik, prethodnim raspećem radi otpuštenja grijeha ljudskog roda, vaskrsavanjem pobjeđuje smrt, koja je posljedica grijeha, i time stvara osnovu za život vječni.

Vaskrs je praznik druženja i skupova. Tada se ukućani, pošto su se vratili sa svete liturgije na kojoj su se pričestili, okupe oko trpeze, pomole se i otpjevaju prigodan tropar koji počinje riječima "Hristos voskrese iz mrtvijeh i smertju smerti pobjediv..." Pričešćivanjem na liturgiji okončava se višesedmičnii post koji je prethodio kao priprema za proslavu ovog najvećeg praznika.

Tradicionalno za ovaj praznik je i tucanje šarenim jajima. Šareno jaje simbolizira život i radost pobjede života nad smrću. Za vrijeme trajanja Vaskrsa pravoslavni vjernici se pozdravljaju s Hristos vaskrese, uz otpozdrav Vaistinu vaskrese. Vaskrs je pomični praznik, što znači da nema određeno mjesto u crkvenom kalendaru, jer pada u prvu nedjelju poslije punog mjeseca za proljetne ravnodnevnice. Može pasti najranije 4. aprila, a najkasnije 8. maja.

Pravoslavnim vjernicima u našoj zemlji proteklih su dana pristigle brojne čestitke kojima se pridružuje i redakcija Nezavisne informativne novinske agencije NINA i Sarajevo-X portala.