Jedini iz BiH
101

Pravni fakultet u Sarajevu osvojio drugo mjesto na regionalnom takmičenju iz ljudskih prava

I. M.
U Podgorici se od 12. do 15. maja 2023. godine održale usmene runde regionalnog takmičenja iz ljudskih prava (XVII Regional moot court competition in human rights) u organizaciji švedske nevladine organizacije Civil Rights Defenders.

Ovo takmičenje simulira postupak pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Studentski tim Iudex, Univerziteta u Sarajevu - Pravnog fakulteta, su činili studenti/ce: Abela Rastoder, Tarik Čančar, Hana Kunić, Amila Šišic, Lejla Šeper, Umma Kosovac, Adna Makić i Selma Sijerčić. Njih su za takmičenje pripremali viši asistent Harun Išerić, asistent Miloš Davidović i stručnjakinja iz prakse Anesa Šećerkadić.

Foto: Pravi fakultet Univerziteta u Sarajevu
Foto: Pravi fakultet Univerziteta u Sarajevu

Studentski tim Iudex je nakon finalnog meča osvojio 2. mjesto. Finalni meč su sudile sudije Evropskog suda za ljudska prava Ivana Jelić, Jovan Ilievski, Davor Derenčinović, Stephanie Mouru-Vikstrom, Frederic Krenc, Lorraine Schembri Orland i bivši sudija Boštjan Zupančić.

Foto: Pravi fakultet Univerziteta u Sarajevu
Foto: Pravi fakultet Univerziteta u Sarajevu

Prethodno su studenti Pravnog fakulteta u Sarajevu u kvalifikacijskim i polufinalnim rundama pobijedili kolege iz Rijeke, Podgorice, Novog Sada i Zagreba.

Pored toga, studenti Pravnog fakulteta u Sarajevu su dobili nagrade za najbolji pisani podnesak aplikanata i zastupnika države i time osvojili 1. mjesto u pisanoj fazi ovog takmičenja.

Sudije su posebno pohvalili studente Pravnog fakulteta u Sarajevu koji su pokazali izuzetno poznavanje prakse Evropskog suda za ljudska prava i evropskih i međunarodnih standarda zaštite ljudskih prava. Posebno su pohvaljene njihove vještine pravnog argumentiranja, logiciranja i govorništva.

Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu je još jednom pokazao da se radi o jednom od vodećih fakulteta u regionu kada se radi o takmičenjima u simulaciji suđenja. Pravni fakultet u Sarajevu, trenutno ima osvojeno jedno prvo mjesto, dva puta drugo i jednom treće mjesto na ovom takmičenju. Radi se o jedinom pravnom fakultetu iz BiH koji je osvajao medalje na ovom takmičenju.