Dalja suzbijanja prava
0

Talibani afganistanskim ženama uskratili zdravstvene usluge bez muške pratnje

L. S.
Afganistanke čekaju da dobiju medicinsku pomoć u lokalnoj bolnici u Kabulu (Foto: EPA-EFE)
Afganistanke čekaju da dobiju medicinsku pomoć u lokalnoj bolnici u Kabulu (Foto: EPA-EFE)
Talibani nastavljaju suzbijati prava žena, a sada uskraćuju zdravstvene usluga ženama ako nisu u pratnji muškog staratelja, navodi se u novom izvještaju Ujedinjenih nacija (UN).

Talibani ograničavaju afganistanskim ženama pristup poslu, putovanju i zdravstvenoj zaštiti ako su neudate ili nemaju muškog staratelja, navodi se u novom izvještaju UN-a objavljenom u ponedjeljak.

Misija pomoći UN-a u Afganistanu je u svom najnovijem izvještaju, koji pokriva oktobar-decembar, navela da su talibani rekli da se žene ne mogu kretati ili putovati na određenu udaljenost bez muškarca koji je s njom u krvnom ili bračnom srodstvu.

U provinciji Paktia na jugoistoku Avganistana, Ministarstvo za poroke i vrline je od decembra zabranilo ženama bez muških staratelja pristup zdravstvenim ustanovama.

U izvještaju UN-a je saopšteno kako su tri žene privedene jer su bile bez muškog staratelja. Puštene su tek nakon što su njihove porodice potpisale pismenu garanciju da neće ponoviti ovaj čin, navodi se u izvještaju objavljenom u ponedjeljak.

Glavni glasnogovornik talibana Zabihullah Mudžahid rekao je da je izvještaj UN-a uglavnom zasnovan na nesporazumima i stoga je optužio misiju da ignoriše ili kritikuje islamski zakon, odnosno šerijat.

S islamskom vladom na vlasti u Afganistanu, ona mora "u potpunosti implementirati sve aspekte šerijata i za muškarce i za žene", rekao je Mudžahid u saopćenju.