BiH
178

"Pravda za Mahira": Prazna klupa i bijele ruže na platou ispred Parlamenta BiH

Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Prazna klupa i stolica kao simbol ugašene mladosti jednog osnovca postavljeni su danas na platou pred sjedištem Parlamenta Bosne i Hercegovine u vrijeme mirne šetnje građana Sarajeva za Mahira Rakovca.

Nakon okupljanja na Trgu djece Sarajeva, gdje se prisutnima obratio i Mahirov očuh, mirnom šetnjom više stotina građana stiglo je pred zgradu u kojoj se donose najvažnije političke odluke na nivou naše države i upravo tu održani su govori o potrebi hitnog sprečavanja pojave vršnjačkog nasilja koje odnosi mlade živote i donosi traume brojnim pojedincima i porodicama.

Na klupi koja je postavljena na Trgu Bosne i Hercegovine ostavljene su bijele ruže uz transparent "Pravda za Mahira". Na kraju je na razglasu pušten dio Mozartovog rekvijema "Lacrimosa".

Danas je 40 dana otkako je 14-godišnji Mahir tragično okončao svoj život, a prema riječima majke i očuha, bio je žrtva vršnjačkog nasilja.

I dok MUP i Tužilaštvo istražuju ovaj slučaj, brojni građani danas su digli glas da se više nikad ne ponovi slučaj Mahira Rakovca, Haruna Mujkića, Denisa Mrnjavca...