Narodna skupština RS-a
0

Poziv na odricanje od 'bonskih ovlaštenja'

FENA
Sjednica Narodne skupštine RS-a počela je danas u Banjoj Luci raspravom o zaključcima o informaciji u vezi s efektima prijenosa ustavnih ovlaštenja s RS-a na institucije BiH.

Poslanici iz većine srpskih stranaka usaglasili su 15 zaključaka o ovom pitanju, u kojima entitetski parlament poziva visokog predstavnika da se odmah odrekne korištenja, "navodnog", ovlaštenja za nametanje zakona i smjenu predstavnika, odnosno tzv.bonskih ovlaštenja kao "nedemokratskog i prevaziđenog metoda upravljanja BiH".

U jednom od zaključaka Skupština smatra da prijenos nadležnosti, bez prethodnog dogovora entiteta, izvršen samo donošenjem akata u Parlamentarnoj skupštini BiH "nije ustavan, jer su dogovorene strane, u smislu Ustava BiH, entiteti".

Stoga, stoji u zaključcima, Skupština smatra da je svaki prijenos nadležnosti moguć samo nakon prethodnog izjašnjavanja NSRS.

Također, NSRS ocjenjuje potpuno neprihvatljivim daljnji prijenos nadležnosti na "prisilan i nedemokratski način, nametanjem rješenja, već samo na onovama Ustava, jasno propisanih domaćih procedura, konsenzusa i kompromisa, demokratski i na osnovama interesa građana RS-a i BiH".

Šef poslaničkog Kluba SDA Ramiz Salkić je rekao da treba nastaviti prijenos nadležnosti s entiteta na nivo države gdje god je to potrebno na putu BiH ka evroatlantskim integracijama.

On je dodao da se očekivalo da će Vlada dati veći podstrek evropskom putu BiH zbog čega su dali i svoje zaključke kojima se traži da se nadležnosti koje su za taj put potrebne prenose na nivo države.

Uslijedile su replike poslanika SDS-a u kojima se odbacuje ovaj stav SDA.

Rasprava o ovim zaključcima je još u toku.