Evropska komisija
0

Poziv liderima BiH da usvoje zakon o popisu stanovništva

FENA
Evropska komisija (EC) izražava duboko žaljenje zbog činjenice da Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije usvojio zakon o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, navodi se u izjavi evropskog komesara za proširenje Ollija Rehna, saopćeno je iz Delegacije Evropske unije u BiH. "Zakon koji su pripremile vlasti Bosne i Hercegovine zajedno sa stručnjacima Evropske komisije je u skladu sa zahtjevima EU i međunarodnim standardima.

Evropska komisija poziva političke lidere Bosne i Hercegovine da nađu kompromis za usvajanje ovog zakona. Neodržavanje popisa stanovništva u 2011. godini neće pomoći Bosni i Hercegovini u pogledu njene EU perspektive. Nadalje, bilo bi teže riješiti bitna socio-ekonomska pitanja zbog nedostatka pouzdanih statističkih podataka.

Evropska komisija želi pojasniti da odgovor na pitanja o nacionalnoj i religijskoj pripadnosti nije obavezan.

Cijela EU, zemlje zapadnog Balkana i mnoge druge evropske države će provesti popis stanovništva u 2011. godini. Bosna i Hercegovina rizikuje da ne bude dio međunarodne zajednice u ovom bitnom poduhvatu", kaže se u izjavi Ollija Rehna.

"Popis stanovništva 2011. godine je presudan za ekonomsko i socijalno planiranje i razvoj svake zemlje kao i za Evropu u cjelini.

Isti međunarodno priznati kriterij se primjenjuje u svim državama učesnicima, što uključuje i poštovanje zahtjeva da se u ukupan broj stanovništva uvrste samo osobe s uobičajenim mjestom boravka u toj zemlji u noći održavanja popisa stanovništva (31. marta 2011.).

Ovo se odnosi na sve osobe koje u toj zemlji imaju uobičajeno mjesto boravka, uključujući one koje su u prošlosti bile prisiljene da se sele.

Osobe koje nisu živjele u Bosni i Hercegovini tokom 12 mjeseci prije noći popisa ne mogu biti uvrštene u popis stanovništva u Bosni i Hercegovini, iako je to njihova domovina.

To bi dovelo do dvostrukog zbrajanja i predstavljalo krivotvorenje ukupnih rezultata.

Informacija o broju Bosanaca i Hercegovaca koji žive u EU može se dobiti kroz rezultate popisa stanovništva u zemljama članicama EU", navodi se u izjavi evropskog komesara za proširenje.