UNHCR
0

Pozdravljeno usvajanje revidirane Strategije za provedbu Aneksa VII

FENA
Ured Visokog komesara Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) pozdravilo je usvajanje revidirane Strategije za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma od Vijeća ministara BiH.
  • UNHCR izražava zadovoljstvo što Vijeće ministara podržava ovaj važan dokument koji bi trebao dovesti do sistematskog rješenja preostalih problema s kojim se suočava populacija raseljenih osoba u BiH, rekao je Naveed Hussain, predstavnik UNHCR-a u BiH.

UNHCR izražava zahvalnost svim učesnicima u procesu revizije na čelu s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice, uključujući entitetska ministarstva, NVO-e i međunarodne organizacije.

Zajednički dokument koji je danas usvojen je rezultat savjetodavnog procesa poduzetog u duhu saradnje i kompromisa. Strategija će se uputiti Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje.

  • Želimo ohrabriti bh. parlament da prioritetno usvoji Strategiju kako bi odgovorne vlasti nastavile s provedbom što prije moguće, čime bi se iznašla trajna rješenja za preostale raseljene osobe i povratnike. Uvjereni smo da će se ovim otvoriti put za odgovarajuće zatvaranje poglavlja raseljenosti u BiH, rekao je Hussain, saopćeno je iz UNHCR-a.