BiH
1

Požari u Hercegovini pod kontrolom

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Požarna situacija na području Hercegovačko-neretvanskg kantona je povoljna, pa po preporuci pomoćnika direktora Uprave za Civilnu zaštitu i vatrogastvo Asima Zolja za danas nije potreban angažman helikoptera, saopćeno je iz Federalnog operativnog centra Civilne zaštite.

„Iako smo dobili od HNK-a povoljan izvještaj o stanju požarišta, iz Općinske službe CZ Jablanica dobili smo naknadno obavještenje da se na području ove općine reaktivirao požar na nepristupačnom terenu, te je potrebna upotreba helikoptera na gašenju požara“, ističu iz Federalnog operativnog centra civilne zaštite.

Iz OC CZ Mostar kažu da se od 8.00 sati stanje na terenu požarišta na području Zijemlja pogoršalo u odnosu na jučerašnje, zbog vjetra koji puše na tom području te rasplamsava pojedina žarišta.

Radnici šumarstva sa naprtnjačama na terenu gase vatru. Obilaze cijelo područje koje je jako veliko, a pošto su radnici šumarstva stalno na terenu, na izmaku su snaga, iscrpljeni i preumorni te bi im pomoć u ljudstvu bila prijeko potrebna, poručuju iz Federalnog operativnog centra civilne zaštite.

U Općini Jablanica stanje na požarištima je pod kontrolom, gdje je u popodnevnim satima usljed južnog vjetra bilo uočljivo lagano isparavanje dima na pojedinim tačkama.

Ta mjesta su locirana i osigurana od kotrljanja užarene mase i širenja vatre u dubinu. Jutros i dalje ima požarnih tačaka koje se nalaze na nepristupačnom terenu, zbog kojih postoji mogućnost da se požar dalje proširi.

Iz Općinske službe CZ Jablanica naglašavaju da je jedino moguće djelovanje iz zraka, kako se požar ne bi proširio na ostale dijelove terena.

Na području Općine Konjic nema aktivnih požara, navodi se u izvještaju Federalnog operativnog centra civilne zaštite.