Uputili i tri zahtjeva
48

Povratnici od Vlade KS traže primjenu zakona kojim bi se godišnje osiguralo dva miliona KM za njih

S. Š.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Građani i građanke općina Srebrenice i Bratunca, predstavnici bošnjačkih povratničkih zajednica, uputili su zastupnicima u Skupštini Kantona Sarajevo određene zahtjeve.
Naime, iz Srebrenice i Bratunca je upućen zahtjev zastupnicima u Skupštini KS i predstavnicima parlamentarnih političkih subjekata u Kantonu Sarajevo, da se izjasne i preuzmu obavezu po pitanju provedbe važećih propisa koji se tiču pristupa pravima i programima podrške za povratak na kantonalnom nivou.

Oni, prije svega, zahtijevaju da svi politički subjekti i izabrani predstavnici u Skupštini Kantona Sarajevo preuzmu obavezu da će u Budžetu za 2023. Kantona Sarajevo i u programe rada Vlade KS uvrstiti poduzimanje svih neophodnih koraka koji će omogućiti primjenu važećeg Zakona o posebnim programima Kantona Sarajevo za memorijalizaciju genocida, podršku povratku i razvoju Srebrenice, pomoći žrtvama i porodicama žrtava genocida nad Bošnjacima zaštićene zone UN-a "Srebrenica", a posebno onih mjera za koje su zakonom već protekli rokovi za donošenje i realizaciju.

Dalje, od skupštinskih zastupnika u KS traže da svi politički subjekti i izabrani predstavnici u Skupštini Kantona Sarajevo preuzmu obavezu da će poduzeti neophodne mjere kako bi se osigurala primjena Zakona o pravima lica koja se iz Kantona Sarajevo vraćaju u mjesta prijeratnog prebivališta

"Tražimo da svi politički subjekti i izabrani predstavnici u Skupštini Kantona Sarajevo preuzmu obavezu da će poduzeti neophodne mjere kako bi se osigurala primjena Zakona o pravima lica koja se iz Kantona Sarajevo vraćaju u mjesta prijeratnog prebivališta sa posebnim naglaskom na osiguranje sredstava u budžetskim linijama za 2023. godinu kod Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo (za primjenu člana 4.), Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo (za primjenu člana 5.), Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo (za primjenu člana 6.) i došenje relevantnih podzakonskih akata i izmjene postojećih u svrhu pravilne provedbe ovih zakona. Riječ je o propisu koji nikada nije dočekao svoju primjenu, a riječ je o važećem zakonu", uputili su u svom zahtjevu, između ostalih, Munira Subašić i Ćamil Duraković, zajedno sa ostalim potpisnicima ovog zahtjeva.

Ujedno, apeluju i da svi koalicioni sporazumi i drugi oblici programskih političkih dokumenata sadrže eksplicitno navedeno određenje potpisnika po navedenim zahtjevima

"Tražimo da svi koalicioni sporazumi i drugi oblici programskih političkih dokumenata bilo kojeg od političkih blokova prilikom dogovora vlasti u Kantonu Sarajevo sadrže eksplicitno navedeno određenje potpisnika po navedenim zahtjevima", navodi se.

Uz Subašić i Duraković, potpisnici zahtjeva koji je upućen skupštinskim zastupnicima u KS su Šuhra Sinanović, Nura Begović, Fadila Efendić, Ševket Hafizović, Suljo Čakanović, Nermin Alivuković, Alija Tabaković, Edin Ikanović, Mirnes Zahirović, Zekerijah Hadžić, Salko Tursunović, Almir Salihović i Adem Mehmedović.