BiH
0

Povratnici imaju ista prava ako se prijave na mjesto prijeratnog stanovanja

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici jednoglasno su usvojili Zakon o pravima osoba koja se iz Kantona Sarajevo vraćaju u mjesta prijeratnog prebivališta, po hitnom postupku.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Ovim zakonom regulirano je da osobe koje su imale status raseljenih osoba u Kantonu Sarajevo po povratku u mjesto prijeratnog prebivališta u Republiku Srpsku i Brčko Distrikt mogu ostvariti određena prava po osnovu socijalne zaštite, zaštite porodice s djecom, boračko-invalidske zaštite i zdravstvene zaštite u onom kapacitetu u kojem su ih ostvarivali u KS-u, što u osnovi ima za posljedicu štetne društvene interese.

"Želeći, u okvirima svoje nadležnosti, doprinijeti efikasnom provođenju Anexa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma, a uvažavajući stvarne potrebe osoba koja se vraćaju u svoja prijeratna prebivališta ovo ministarstvo je u saradnji s Ministarstvom za boračka pitanja i Ministarstvom zdravstva pristupilo izradi teksta ovog zakona", kazao je resorni ministar Muamer Bandić.

Kako je rečeno danas, radi se o elementarnim, egzistencijalnim pitanjima, čije rješavanje ima karakter neodložne potrebe rješavanja tih problema, a što će s aspekta društvenog interesa značajno unaprijediti održivost procesa povratka, ocijenjeno je potrebnim da se predmetni zakon donese po hitnom postupku.

Reguliranjem ovih prava osigurao bi se nastavak i mogućnost ostvarivanja prava iz ovog zakona, osobama koje trenutno borave ili su boravile u Kantonu Sarajevo i nakon povratka u mjesta prijeratnog prebivališta u Republici Srpskoj i Brčko Distriktu.

Naime, u toku boravka u Kantonu Sarajevo, osobe koje su imale status raseljenih su velikim dijelom ostvarivale prava iz socijalne zaštite, zaštite porodice s djecom, zdravstvene zaštite, te prava iz boračko- invalidske zaštite. Povratkom u mjesto prijeratnog prebivališta i gubitkom statusa raseljene osobe njima prestaje mogućnost ostvarivanja određenih prava u Kantonu Sarajevu, a ta prava zbog različitosti propisa ne mogu ostvariti u mjestu prijeratnog prebivališta.

Iz tog razloga učestala je pojava odjavljivanja prebivališta ovih osoba i njihova prijava na područje Kantona Sarajevo.

Zastupnici su pohvalili ovaj zakon, ističući da će zakon punu snagu doživjeti ako se u potpunosti implementira i ne ostane "mrtvo slovo na papiru".