Reintegracija
125

Povratak na Grbavicu počeo prije 22 godine, godišnjica obilježena na Mostu Suade i Olge

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Reintegracija sarajevskog naselja Grbavica ozvaničena je prije 22 godine, 19. marta 1996. godine, kada su u do tada okupirano naselje ušle prve jedinice novoformiranog Kantona Sarajevo.

Grbavica je četiri godine bila pod okupacijom Vojske Republike Srpske, a pripadnici VRS-a i paravnojnih formacija su u ovom sarajevskom naselju činili ratne zločine protiv stanovništva svih nacionalnosti, a posebno protiv Bošnjaka koji nisu uspjeli pobjeći na "slobodnu teritoriju".

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje reintegracije Grbavice i predsjednik Savjeta mjesne zajednice Grbavica II Asif Mehanović napomenuo je tokom današnjeg obilježavanja godišnjice da slike ulica tog 19. marta 1996. godine nikad neće zaboraviti.

"Obilježavamo svake godine ovaj dan koji je ujedno i tužan, ali i sretan. Na neki način slavimo svoj rođendan. Naša djeca znaju sve o reintegraciji i mi smo ponosni. To je veliki uspjeh", kazao je on.

Na Grbavicu je 19. marta 1996. ušlo 100 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova KS, tačnije 67 Bošnjaka, 20 Srba i 13 Hrvata. Zajedno sa pripadnicima IPTF-a i prvim povratnicima, zatekli su katastrofalno stanje.

Naime, većina srpskog stanovništva je pod pritiskom SDS-a i vlasti sa Pala, te usađivanjem straha i panike, odlučila napustiti svoje domove na dan reintegracije ili u periodu koji joj je prethodio.

Pojedini stanari su uništavali i palili svoje stanove, dok su pojedine stambene jedinice gorjele jer su ih zapalili pripadnici SDS-ovih paravojnih odreda. Sličan scenarij se odigrao i na Ilidži nekoliko dana ranije.

Odlazak većeg dijela srpskog stanovništva uzrokovao je pljačku i uništavanje društvene i privatne imovine. Naselje je bilo prekriveno smećem.