Uzeli 616.000 KM
0

Potvrđene kazne od 40 godina bivšim specijalcima MUP-a RS zbog krađe

FENA
Vrhovni sud Republike Srpske (RS) potvrdio je presudu banjalučkog Okružnog suda kojom su bivši pripadnici Specijalne jedinice policije Ministarstva unutrašnjih poslova(MUPRS) RS osuđeni na ukupno 40 godina zatvora zbog pljačke 616.548 KM.

Vladan Malić, Goran Paraš i Aleksandar Popović, te njihov saučesnik Oleg Banda su 22. septembra 2015. godine na autoputu Banja Luka - Bosanska Gradiška napali kolonu vozila agencije "Sector Security", koja je u Zagreb prevozila novac UniCredit banke i oteli pomenuti iznos novca.

Malić, Paraš i Popović su dobili jedinstvene kazne zatvora od deset i po godina, dok je Oleg Banda osuđen na osam i po godina zatvora, zbog razbojništva i nedozvoljenog posjedovanja oružja.

Vrhovni sud RS je odbio kao neosnovane žalbe odbrane optuženih te potvrdilo prvostepenu presudu Okružnog suda Banja Luka.

Bivši specijalci su obavezani da solidarno plate 540.000 maraka stečene imovinske koristi, što je dio ukradenog novca koji tokom istrage nije pronađen.

Proglašeni su krivim, jer su pucajući iz automatskih pušaka i uz prijetnju "zoljom" natjerali obezbjeđenje koje je prevozilo novac UniCredit banke da otvori tovarni prostor blindiranog kombija, te da im predaju magnetni ključ sigurnosnih kofera iz kojih su ukrali 616.548 KM.

Tom prilikom je ranjen vozač kombija Đurađ Bajić.

Zbog učešća u pljački ranije je na tri godine zatvora osuđen insajder iz "Sector securityja" Danijel Kuzmić, dok su specijalci Goran Janjuz i Željko Inđić osuđeni na po šest mjeseci zatvora.