Sud BiH
0

Potvrđena oslobađajuća presuda Feridu Hodžiću

FENA
Foto: RFE
Foto: RFE
Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine odbilo je kao neosnovane žalbe državnog tužilaštva i oštećene Anđe Obradović te potvrdilo presudu kojom je Ferid Hodžić oslobođen optužbi za zločine na području Vlasenice. Prvostepenom presudom izrečenom u junu 2009. Hodžić je oslobođen optužbi za zločine protiv stanovništva i ratnih zarobljenika počinjene u zatvoru “Štala” u zaseoku Rovaši blizu Cerske, općina Vlasenica, od maja 1992. do januara 1993. godine.

U toj presudi, koju je Apelaciono vijeće potvrdilo u cijelosti, Sud BiH nije mogao zaključiti da je Hodžić kao komandant Teritorijalne odbrane (TO) Vlasenica imao bilo kakvu komandnu poziciju u tom zatvoru, prenosi BIRN.

Tužilaštvo BiH je zbog povrede krivičnog postupka i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja uložilo žalbu na ovu presudu te tražilo da se ona ukine i ponovno održi suđenje.

Na presudu se žalila i oštećena Anđa Obradović, koja je bila zatočena u "Štali", i to zbog “neprivođenja nekoliko osoba pravdi” te što je s imovinskopravnim zahtjevom upućena na parnicu za koju tvrdi da nema novca.

Odbrana je tražila da Apelaciono vijeće odbaci ove žalbe i potvrdi prvostepenu presudu.

Nakon što je saslušalo žalbe na ročištu održanom u maju ove godine, Apelaciono vijeće je ispitalo prvostepenu presudu u granicama istaknutih žalbenih navoda te utvrdilo da su žalbe neosnovane.