Potvrdilo Tužilaštvo
0

Potvrđena optužnica protiv nekadašnjeg direktora Aluminija Ive Bradvice

G. Š.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Općinski sud u Mostaru potvrdio je optužnicu protiv Ive Bradvice, nekadašnjeg direktora u mostarskome Aluminiju, potvrđeno je za Klix.ba. iz Tužilaštva HNK.

"Općinski sud u Mostaru je 17.februara 2021 godine potvrdio optužnicu Kantonalnog tužilaštva Mostar protiv Ive Bradvice zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo nesavjestan rad u službu", kazala nam je glasnogovornica Tužilaštva HNK Ana Rajić.

Bradvica je bio čelu Aluminija od kraja 2010. do 2013. godine, a Tužilaštvo HNK tereti ga da je oštetio mostarsku Aluminij tako što je prihvatio nepovoljniju ponudu o razmontiranju Tvornice glinice i oštetio nekadašnji gigant za više od milijun eura.

Tužilaštvo HNK nastavlja istrage u drugim predmetima povezanim sa zloporabama u mostarskom Aluminiju. Tužilaštvo HNK prošlog mjeseca zaprimilo šest izvještaja Financijske policije FBiH protiv više rukovodećih osoba, za kriminalne radnje u nekadašnjem gigantu, a počinjeni kriminal je težak preko 205 miliona maraka.

Podsjetimo da je nekad najbogatija hercegovačka kompanija i najveći bh. izvoznik ugašen 10. jula prošle godine, kad mu je zbog dugova od preko 450 miliona KM isključen dotok električne energije, od kada traje agonija za stotine radnika koji su ostali bez posla.

U proljeće prošle godine Vlada Federacije BiH, koja posjeduje 44 posto udjela u kompaniji, kao i mali dioničari radnici, te Vlada Hrvatske s udjelom od 12 posto, postigli su sporazum s izraelsko-kineskom grupacijom na čelu s MT Abraham Group. U toj su grupaciji i kineski giganti China Machinery Engineering Corporation (CMEC) i China Industry of Engineering Metal & Foreign Co., Ltd. (NFC).