Događaj iz decembra
43

Podignuta optužnica protiv Srebreničanina koji je rekao da ne priznaje MUP RS-a i napao policajca

A. L.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Osnovni sud u Srebrenici potvrdio je optužnicu koja mještanina Alena Lelića tereti da je šakom tukao policajca, a onda lupao po lokalnoj policijskoj stanici.

Optužnicu protiv njega podiglo je Okružno javno tužilaštvu u Bijeljini.

Navodi se da se on 27. decembra 2023. godine, oko 16 sati, ispred svoje kuće, pripadnicima Policijske stanice Srebrenica Nj. M., M. M., M. N. i A. B., koji su su došli i rekli mu da s njim trebaju obaviti razgovor u vezi sa prijavom koju je protiv njega podnio J. E., obratio im se riječima: "Ja ne priznajem policiju Republike Srpske, zapalit ću svoju kuću i bacit ću se pod vozilo".

"Kada su ga policajci Nj. M. i M. M. upozorili da se smiri kako bi s njim obavili razgovor, Lelić se okrenuo prema policajcu Nj. M. i uputio mu pogrdne riječi i psovke: 'Je..m ti majku i sestru, zapaliću te'", navodi se u optužnici.

Tada je policajac M. M., kako se dodaje, osumnjičenom naredio da prekine sa galamom, ali je Lelić prišao jednom od policajaca i napao ga.

"Udario ga je više puta stisnutom pesnicom u grudni koš, glavu i ruke, i jedan put lijevom nogom u desnu podkoljenicu, nanijevši mu ogrebotine lijevog lakta te desne potkoljenice", istaknuto je u optužnici.

Lelić je potom uhapšen, ali ni tada, sudeći po optužnici, ne prestaju problemi.

"Istog dana, oko 17 sati, nakon što je sproveden u Policijsku stanicu Srebrenica, kada su ga policajci pokušali alkotestirati, Lelić je zamahnuo nogom i oštetio plastičnu kanalicu elektro instalacije, a zatim je u prostoriji za zadržavanje, u kojoj je boravio, nogama lupao pločice, te rukama zamahnuo i oštetio zaštitni poklopac na vodokotliću i na taj način oštetio Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske za 390 KM", istaknuto je u optužnici.