Sud BiH
47

Potvrđena optužnica protiv Armina Đananovića zbog podsticanja na terorizam

V. K.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Sud BiH potvrdio je optužnicu u predmetu Armin Đananović koja optuženog tereti da je radnjama detaljno opisanim u optužnici počinio krivično djelo javno podsticanje na terorističke aktivnosti iz člana 202.a u vezi sa članom 202.d. KZBiH.

Optuženi Armin Đananović se tereti da je u periodu od kraja aprila 2021. pa do najdalje juna 2023. godine, u stanju neuračunjivosti putem sredstava javnog informiranja, distribuirao i na drugi način putem društvenih mreža i platformi upućivao poruke javnosti koje su imale za cilj podsticanje drugih na izvršenje krivičnog djela terorizma iz člana 201. stav 1. KZBiH.

To je radio na način da je u više navrata vršio prevod tekstova objavljenih na arapskom jeziku na bosanski jezik, objavljivao takve tekstove s fotografijama ubijanja zarobljenih vojnika, civila i djece, na navedenoj web-stranici, u kojim tekstovima se veliča Islamska država organizirana na teritoriju Sirije i Iraka i terorističke grupe Islamska država Iraka i Levanta (ISIL), koje djeluju na području Sirije i Iraka.

Ove grupe su na osnovu rezolucije R-1267 iz 1999. godine proglašene kao terorističke grupe i organizacije od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija i u kojima se veličaju akcije i ubijanja počinjena od ISIL-a i države Kalifata, na području Sirije i Iraka, te širom Azije i Afrike, čineći ih tako dostupnim osanskohercegovačkoj javnosti i šire, a s ciljem da podstiče druge u Bosni i Hercegovini i šire na izvršenje terorističkih aktivnosti i na izvršenje krivičnog djela terorizam iz člana 201. stav 1. KZBiH.