Parlament BiH
0

Potvrđena odluka o smjeni Tarika Sadovića

Sarajevo-x.com
Tarik Sadović
Tarik Sadović
Predstavnički dom Parlamenta BiH potvrdio je odluku o smjeni ministra sigurnosti Tarika Sadovića. Do imenovanja novog ministra tu funkciju obavljaće zamjenik ministra Mijo Krešić. Odluka koju je predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić predložio na zahtjev Predsjedništva SDA a na osnovu razloga koje su mu predočili je potvrđena sa 28 glasova za, sedam glasova protiv uz tri suzdržana poslanika.

Iz Federacije BiH za smjenu je glasalo 17 poslanika, a iz RS 11.

Među razlozima na osnovu kojih je poslao zahtjev za Sadovićevu smjenu pred Parlament Špirić je na današnjoj raspravi naveo činjenicu da je u izvještaju State Departmenta za 2008. Sadović označen kao politikant i kočničar provedbe zakona u oblasti borbe protiv terorizma, da osporava mandat EUPM-a, opstuira i krši a kasnije donosi Zakon o boravku i kretanju stranih državljana i azila u skladu sa standardima Schengena.

U obrazloženju koje je SDA dostavila Špiriću navedeno je da Ministarstvo sigurnosti funkcionira po etničkoj a ne po formalnoj liniji. Među razlozima za Sadovićevu smjenu navedeno je i potcjenjivanje rada Vijeća ministara uz napomenu da je u svom radu pokazao nekompetentnost i nesnalaženje u komunikaciji i uvažavanju brojnih predstavnika međunarodne zajednice počev od EUPM-a, preko Ureda visokog predstavnika pa do ambasadora te gotovo prekida komunikacije sa Evropskom komisijom.

U zahtjevu SDA navedeno je da je zbog ovakvog Sadovićevog ponašanja prouzrokovalo prekid međunarodnih donacija Ministarstvu sigurnosti u opremi i sredstvima za rad vrijednim po nekoliko miliona dolara.

"Vi ćete odlučiti da li će jednim od najvažinijih sektora u svakoj državi upravljati iz sjene strani namjesnici, ili legalno izabrani domaći predstavnici vlasti. Ovdje nije riječ o nesposobnosti ili nepoštenju jednog ministra nego o njegovom odbijanju da radi samo ono što oni očekuju. Riječ je zapravo o odbrani demokartije i političke nezavisnosti. Oni koji će poslije glasanja odnijeti listing svojim mentorima, ovo ne razumiju", kazao je Sadović nakon rasprave, a prije glasanja o njegovoj smjeni.