Univerzitet u Sarajevu
0

Potrebna ravnopravnost s ostalim budžetskim korisnicima

FENA
Sindikat Univerziteta u Sarajevu podržava napore Vlade Kantona Sarajevo na ublažavanju negativnih efekata recesije, ali pod uvjetom da teret bude ravnomjerno raspoređen na sve korisnike budžeta Kantona Sarajevo, kazao je danas predsjednik Sindikata Univerziteta u Sarajevu prof.dr. Berko Zečević na tribini nazvanoj "Statusna pitanja zaposlenih na Univerzitetu u Sarajevu". On je neprihvaljivom označio činjenicu da je u Nacrtu budžeta KS-a za ovu godinu predviđano umanjenje za 18 posto sredstava za visoko obrazovanje što, kaže Zečević, znači da se visokoškolskim ustanovama ne mogu doznačiti sredstva za isplatu plaća i naknada u skladu sa zakonskim propisima.

Prema njegovim informacijama, budžet KS-a trebalo bi da bude razmatran na Skupštini planiranoj za 30. marta, a Zečević naglašava da će Sindikat Univerziteta svoje članove i sve zaposlene na fakultetima i akademijama pozvati na generalni štrajk ukoliko ne budu prihvaćeni argumenti Univerziteta u vezi s tim.

Zečević je kazao da do smanjenja plaća zaposlenih u visokoškolskim ustanovama može doći samo kad se izvrši potpuno usklađivanje koeficijenta radnih mjesta prema složenosti i odgovornosti i kad vrijednost boda bude ista za sve korisnike budžeta.

  • Neprihvatljiva je pozicija oko 420 asistenata i oko 300 viših asistenata, posebno zaposlenih u stručnim službama s VSS jer su za jedan ili više platnih razreda niže plaćeni nego zaposleni u kantonalnim organima i ostalim vidovima obrazovanja, istaknuo je on. Njegovo je mišljenja da bi rektor trebalo da ima plaću u nivou premijera, a redovni profesor u nivou ministra.