BiH
0

Potpisana deklaracija o podršci Mađarske evropskom putu BiH

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić i mađarski premijer Ferenc Gyurcsany potpisali su danas u Sarajevu tri međudržavna sporazuma, uključujući Deklaraciju o unapređenju integracije BiH u Evropsku uniju.

Također su potpisani Sporazum o socijalnom osiguranju i socijalnoj sigurnosti i Administrativni sporazum za provođenje Sporazuma o socijalnom osiguranju i socijalnoj sigurnosti.

Predsjedavajući Špirić je nakon svečanog potpisivanja ovih sporazuma izjavio da posjeta premijera Gyurcsanyja BiH dolazi u pravo vrijeme koje je od suštinskog značaja za BiH - u predvečerje potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s EU.

Međutim, Špirić je upozorio da nakon potpisivanja SSP-a pred BiH stoje velike obaveze. Zato je zahvalio mađarskoj vladi koja želi pomoći BiH da ispuni te obaveze.

Ocijenio je da je saradnja između dviju zemalja u usponu u svim oblastima, a akcent je stavljen na ekonomsku saradnju. Špirić očekuje povećanje obima razmjene između dviju zemalja, koji je prošloj godini iznosio više od 650 miliona KM, te bolju pokrivenost uvoza izvozom za BiH, koja je u prošloj godini iznosila 40 posto a isti trend je zabilježen i ove godine.

Kada je u pitanju Deklaracija o unapređenju integracije BiH u Evropsku uniju, Špirić je rekao da su ovim dokumentom vlada Mađarske i Vijeće ministara BiH izrazili odlučnost da uspostave tijesnu saradnju radi unapređenja procesa integracija BiH u EU.

Saradnja se odnosi na dobru upravu, pravosuđe, ekonomiju, ekologiju, odnosno gotovo da nema oblasti u kojoj dvije zemlje neće raditi na unapređenju saradnje, naglasio je Špirić, dodajući da će Mađarska biti strateški partner BiH na evroatlantskom putu.

Također je predviđeno da Mađarska primi 10 mladih bh. stručnjaka iz oblasti državne uprave da bi prenijela svoja iskustva na putu ka EU.

Mađarski premijer Gyurcsany je naglasio da je Bosni i Hercegovini potrebna EU, ali i da je Uniji potrebna BiH, odnosno cijeli region u kojem BiH živi u miru i prosperitetu.

  • Kada Mađarska zastupa interese BiH, to nije samo jednostrani gest, nego strateški važna stvar za cijeli region i Evropu, kazao je premijer Gyurcsany.

On je također naglasio da ako je iko naučio razliku između rješavanja sporova oružanim sukobom i mirnim putem, onda je to ovaj region.

Gyurcsany je upozorio da nije lako ispuniti sve zadatke koji očekuju BiH. Naveo je primjer svoje zemlje koja je krenula s puno bolje polazne tačke od BiH, ali joj je ostalo još puno posla.

Ipak je čestitao svim državljanima BiH i institucijama BiH na skorom potpisivanju SSP-a, najavivši da će Mađarska biti jedna od zemalja koje će biti od pomoći na ispunjenju zadataka, a njena uloga će biti posebno važna u uvjeravanju onih koji nisu skloni proširenju EU na zapadni Balkan.

Kada je u pitanju ekonomija, Gyurcsany je kazao da će se u toku nekoliko narednih sedmica ukinuti zaštitne mjere koje su bile prepreka, što će ići u prilog obje države.

Mađarska je, također, zainteresirana za razvoj telekomunikacijskog, energetskog i turističkog sektora u BiH, a želi da ostvari saradnju i u oblasti saobraćajne infrastrukture (drumske i željezničke). Premijer Gyurcsany je kazao da Mađarska želi nastavak razgovora poslovnih ljudi dviju zemalja.