BiH
27

Potpisan Memorandum o razmjeni tajnih podataka između EUFOR-a i BiH

SRNA
Fahrudin Radončić
Fahrudin Radončić
Memorandum o razumijevanju između EUFOR-a i 17 organa za provođenje zakona u BiH, koji uključuje razmjenu tajnih podataka bez sigurnosne klasifikacije i obavještajnih podataka, potpisan je danas u glavnoj komandi EUFOR-a u bazi Butmir u Sarajevu.

Svečanom potpisivanju kojim se formalizuje saradnja EUFOR-a i agencija za provođenje zakona prisustvovali su visoki funkcioneri svih ključnih organa za provođenje zakona.

Memorandum su, između ostalih, potpisali komandant EUFOR-a Dieter Heidecker, ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, direktor policije Republike Srpske Gojko Vasić i ministar unutrašnjih poslova /MUP/ Federacije BiH Predrag Kurteš, šef policije Brčko distrikta Goran Lujić.

Na ceremoniji povodom potpisivanja rečeno je da se ovim sporazumom unapređuje način saradnje na svim nivoima i razvija zajedničku svijest o sigurnosnim pitanjima i izazovima.

Memorandum uključuje razmjenu tajnih podataka bez sigurnosne klasifikacije i obavještajnih podataka između EUFOR-a i organa za provođenje zakona u BiH, te potrebu da sve agencije, koje učestvuju, uspostave efikasne procedure i komunikacione kanale, kao i odgovarajuće načine za čuvanje i zaštitu podataka koji se razmjenjuju.

Komandat EUFOR-a Dieter Heidecker zahvalio je svim organima za provođenje zakona u BiH na odličnoj saradnji i kontinuiranom interesu za razvoj međusobnih odnosa, što je ocijenio kao važan korak u formalizovanju postojeće saradnje.

"Jedna od osnovnih potreba EUFOR-a je mogućnost stupanja u vezu sa raznim policijskim organima u BiH i blagovremeno raspolaganje tačnim i ažuriranim tajnim podacima. Važan dio mandata Eufora je da održava spremnost za intervenciju da bi podržao vlasti BiH u održavanju sigurnosnog i stabilnog okruženja", istakao je Heidecker.

On je ocijenio da ovaj memorandum neće samo poboljšati zajedničke odnose, nego će i da omogući organima za provođenje zakona u BiH da učestvuju u budućim vježbama koje organizuje EUFOR.

Pravni savjetnik u Delegaciji EU enrik Villadsen rekao je da ovaj memorandum nije samo formalni korak ka boljoj komunikaciji, već i znak dobre saradnje predstavnika svih sigurnosnih agencija.

"EU je predana BiH i njenoj budućnosti ka evropskim integarcijama, čemu doprinos daje i EUFOR koji pomaže Oružanim snagama pri usvajanju profesionalnih standarda i stabilnom okruženju", rekao je Villadsen.

Direktor policije Republike Srpske Gojko Vasić rekao je Srni da će se memorandumom regulisati komunikacija između EUFOR-a i policijskih agencija, te poboljšati prevencija krivičnih dijela koja ugrožavaju bezbjednost svih njenih građana.

On je istakao da ovaj memorandum nema nekog bitnog uticaja kada je riječ o samoj bezbjednosti u Republici Srpskoj, ali je veoma zanačajan sa stanovišta prevencije nekih krivičnih dijela kojima bi se mogla ugroziti bezbjednost pripadnika EUFOR-a, Oružanih snaga ili stranih misija u BiH.

"Razmjena podataka do kojih dođemo, a koja se odnosi na njihovu bezbjednost, jako je bitna kako bi i oni mogli preduzeti mjere iz svojih nadležnosti da bi se zaštitili i spriječili krivična djela", pojasnio je Vasić.

Međutim, kaže on, razmjenu nekih bitnih podataka u obrnutom smjeru teško je očekivati. "Vrlo rijetko može se desiti da Oružane snage, odnosno taj elemenat vojne bezbjednosti, dođe do nekih bitnih podataka koji se tiče javne sigurnosti, a koje bi mogli iskoristiti u istragama. Međutim, ni to nije isključeno i nek se desi jednom u pet godina može nam omogućiti da riješimo neko teško krivično djelo ili da spriječimo njegovo izvršenje", istakao je direktor policije Srpske.

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić rekao je da je cilj potpisivanja memoranduma uspostavljanje procedure za razmjenu podataka, te da se njime reguliše način na koji će EUFOR sarađivati sa drugim policijskim agencijama kada je riječ o tajnim podacima, kao i u koje se svrhe dostavljeni podaci mogu koristiti.

Radončić očekuje da će, zahvaljujući ovom memorandum, biti povećana efikasnost u borbi protiv kriminala.

Ministar unutrašnjih poslova FBiH Predrag Kurteš očekuje da će profesionalni odnosi biti još bolji i čvršći kada je riječ o suzbijanju svih oblika kriminala, posebno terorizma.

Šef policije Brčko distrikta Goran Lujić rekao je da je, zahvaljujući ovom memorandumu, prvi put postoji dvosmjerna razmjena informacija između EUFOR-a i policijskih agencija, što će dovesti do veće sigurnosti.