Ilegalci u BiH
0

Potencijalna meta policije 1.500 osoba?

SRNA
Policija Republike Srpske (RS) ima spisak stranaca uglavnom afroazijskog porijekla koja ilegalno borave u BiH i koji su meta široke akcije hapšenja u BiH.

"To su spiskovi koji su sačinjeni unazad godinu dana od kada radi Komisija Savjeta ministara BiH koja provjerava državljanstva lica, posebno afroazijskog porijekla, a ta lica su došla u BiH uglavnom tokom proteklog rata", izjavio je danas Srni načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a RS Gojko Vasić.

On je dodao da prema podacima sa kojima raspolaže takvih lica u Federaciji BiH boravi još oko 1.500.

Vasić je podsjetio da su po Dejtonskom sporazumu vlasti BiH, odnosno FBiH, bile dužne da ta lica nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma protjeraju sa ovih prostora.

"MUP RS je od Komisije za oduzimanje nelegalno stečenih državljanstava BiH dobio spisak tih lica i dužan je da ako nekoga od njih otkrije na svom terenu uhapsi i sprovede u Imigracioni centar u Lukavici", dodao je Vasić.

Portparol Federalne uprave policije Robert Cvrtak izjavio je Srni da su do sada na području FBiH uhapšena tri lica.

U utorak 5. maja u Sarajevu je uhapšen Alžirac Benhira Aisa zvani Abulrahim, dan ranije u Zenici je uhapšen predsjednik udruženja "Ensarije" Sirijac Ajman Avad, a Abdulah Baura Hudejfa iz Iraka uhapšen je istog dana u selu Donja Lovnica kod Zavidovića.

Mediji akciju hapšenja bivših mudžahedina povezuju sa nedavno objavljenim izvještajem State Departmenta u kojem je BiH označana kao "tlo potencijalno pogodno za terorističke operacije u Evropi".