Edin Ramić
0

'Poštujemo odluku da je usvojena himna RS-a'

FENA
Ustavni sud Republike Srpske
Ustavni sud Republike Srpske
Predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske Edin Ramić ponovio je danas zadovoljstvo tog kluba odlukom Vijeća za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS-a kojom je grb RS-a ocijenjen kao neustavan.

“Zadovoljni smo odlukom, jer je bilo evidentno da se radi o povredi nacionalnog interesa bošnjačkog naroda, što je i usvojeno kada je u pitanju grb”, rekao je Ramić novinarima u Banjoj Luci nakon sjednice Kluba Bošnjaka.

Govoreći o odluci Ustavnog suda u vezi s himnom RS-a za koju je odlučeno da ne vrijeđa interese nijednog naroda i može stupiti na snagu, Ramić je dodao da su, očigledno, bili visoko postavljeni standardi za utvrđivanje postojanja povrede vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka.

On je naveo da će Klub Bošnjaka poštovati odluku da je nova himna RS-a, kompozicija „Moja Republika“, faktički usvojena.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a ocijenio je i da zakonskim aktima koji su usvojeni na prošlosedmičnom zasjedanju Narodne skupštine RS-a nisu povrijeđeni vitalni nacionalni interesi bošnjačkog naroda.