BiH
8

Postoji li većina za imenovanje Dautbašića: Opozicija protiv, vlast se dvoumi

Piše: Er. M.
Bojić, Komšić, Marković i Magazinović (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Bojić, Komšić, Marković i Magazinović (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Zastupnici političkih stranaka u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine još uvijek se nisu odlučili da li će podržati kandidaturu Bakira Dautbašića za ministra saobraćaja i komunikacija BiH. Parlamentarci čekaju potez predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića koji bi trebao predložiti imenovanje ministra kako bi definisali zvanične stavove.

Sud Bosne i Hercegovine u potpunosti je potvrdio optužnicu Tužilaštva BiH protiv kandidata Saveza za bolju budućnost (SBB) za državnog ministra saobraćaja i komunikacija Bakira Dautbašića kojeg se tereti za krivična djela udruživanja radi činjenja krivičnih djela, ometanje rada pravosuđa i davanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Uprkos optužnici, SBB je saopćio kako Dautbašić i dalje ostaje jedini kandidat ove političke stranke za ministra. Na drugoj stani, s obzirom na novonastale oklonosti postavlja se pitanje da li bi Dautbašić dobio podršku parlamentarne većine u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Zastupnik Srpske demokratske stranke (SDS) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, političke stranke koja uz SDA i HDZ BiH čini parlamentarnu većinu na državnom nivou, Borislav Bojić kazao je u razgovoru za Klix.ba da SDS nije predložio Bakira Dautbašića za ministra i da iz tog razloga ne može govoriti o moralnosti samog imenovanja.

"Moralnost treba da procjenjuju oni koji su ga predložili. Mi ćemo svoj stav o imenovanju Dautbašića iznijeti tek nakon što prijedlog o imenovanju bude dostavljen Parlamentarnoj skupštini BiH", rekao je Bojić.

Saša Magazinović, zastupnik SDP-a BiH u Pralamentu BiH, rekao je kako SDP najvjerovatnije neće podržati imenovanje Dautbašića.

"Nismo još uvijek imali sjednicu kluba, ali u svakom slučaju mi imenovanje nećemo podržati. SDP BiH je opoziciona politička stranka, a na poziciji je da izglasa imenovanje i na taj način dokaže da postoji parlamentarna većina", rekao je Magazinović.

Zastupnica SNSD-a Milica Marković kazala je u razgovoru za Klix.ba da očekuje kako će prvo parlamentarna komisija obaviti svoj posao koji uključuje i intervju pa da nakon toga dostavi svoje mišljenje Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

"Kad budemo imali mišljenje komisije na osnovu toga ćemo odrediti i stav Kluba SNSD-a", rekla je Marković.

Marković je dodala da je SNSD glasao protiv saziva Vijeća ministara BiH prošle godine.

"Mi nemamo uopće nijedan razlog da podržimo rad Vijeća ministara BiH, prije svega zbog ekspozea predsjedavajućeg Denisa Zvizdića. Imao Dautbašić potvrđenu optužnicu ili ne mi ne možemo takav saziv Vijeća ministara podržati", rekla je Marković.

Poznato je i da imenovanje Dautbašića neće podržati ni zastupnici Demokratske fronte (DF).

"DF je opoziciona politička stranka i kao takva neće podržati kadrovska rješenja i imenovanja koja predlaže vladajuća koalicija", kazao je za Klix.ba zastupnik DF-a u Parlamentu BiH i predsjednik ove stranke Željko Komšić.

Još uvijek nije poznato kako će glasati Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH.