Sven Alkalaj
0

"Postizanje konsenzusa prioritet za daljni napredak"

FENA
Postizanje neophodnog političkog konsenzusa unutar zemlje i nastavak reformskog procesa su od vrhunskog prioriteta za daljnji napredak BiH u procesu evropskih integracija, izjavio je danas za Fenu ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj, zamoljen za komentar ovogodinjeg izvještaja o napretku BiH na evropskom putu.
  • Gledajući u cjelini, u ovogodišnjem Izvještaju o napretku BiH, Evropska komisija je konstatirala određeni ili ograničeni napredak u mnogim važnim reformskim područjima. Istovremeno jasno ukazano i na prioretetna područja u kojima BiH nije ostvarila ono što je od nje očekivano i gdje se vlasti BiH trebaju više fokusirati, rekao je Alkalaj.

Zabrinutost institucija Evropske unije u vezi sa političkom situacijom i neodgovarajućim napretkom u BiH izražena je i u zajedničkom izvještaju Solana-Rehn "Politika EU u BiH: Put naprijed".

Šef bh. diplomatije navodi da je ovaj izvještaj prevashodno sačinjen radi pripreme EU za predstojeći sastanak PIC i ima za svrhu pripremu EU za tranziciju OHR-a.

  • Iz ugla EU, status quo u BiH, kao potencijalnom kandidatu za članstvo u EU, je neodrživ i stoga su potrebne nove ideje i ojačana strategija EU koja bi pomogla u tranziciji od OHR prema povećanoj odgovornosti vlasti u BiH i napredovanju prema slijedećoj fazi u procesu evropske integracije, ocijenio je u izjavi za Fenu ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj.