BiH
0

Postignut sporazum SAD-Sjeverna Koreja o nuklearnom programu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Prema sporazumu potpisanom na pregovorima u Pekingu, Sjeverna Koreja se obavezala u utorak da će početi obustavljati rad na svojim nuklearnim postrojenjima, posebno na svom glavnom reaktoru, u razmjenu za energetsku pomoć, saopćio je zvaničan izvor.

Kineski pregovarač Wu Dawei je saopćio da je postignut dogovor o sedam tačaka nakon šestodnevnih pregovora, na kojima su učestvovale obije Koreje, Kina, SAD, Japan i Rusija.

Sjeverna Koreja će dobiti energetsku pomoć u iznosu od milion tona nafte ukoliko bude ispoštovala obaveze preuzete u utorak, prema sporazumu čije je pojedinosti objavio južnokorejski izvor.

Isporuka od 50.000 tona nafte bit će raspoloživa odmah ukoliko Sjeverna Koreja za dva mjeseca zatvori svoj reaktor u Yongbyonu, stotinjak kilometara sjeverno od Pjongjanga .

Ostatak, odnosno 950.000 tona bit će isporučeno čim Pjongjang bude u cjelosti prekinuo rad reaktora, čija će inspekcija biti povjerena Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) dva mjeseca nakon potpisivanja sporazuma.

SAD su prihvatile da za dva mjeseca skinu Sjeveru Koreju s liste država koje podržavaju terorizam i da ukinu trgovinske sankcije.

Kineski pregovarač je u utorak objavio da će se sljedeća runda pregovora ušestero održati 19. marta u Pekingu.