Sastanak stranaka u zgradi OHR-a
0

Postignut napredak u programskim principima

SRNA
Zgrada OHR-a
Zgrada OHR-a
Na pregovorima predstavnika dva HDZ-a, SDP-a i SDA o formiranju vlasti, uz posredovanje zamjenika međunarodnog predstavnika u BiH Rodericka Moora u prostorijama OHR-a u Sarajevu, postignut je neki napredak u programskim principima. Postignuta je određena kombinacija platforme SDP-a i dokumenta koji su ponudili Dragan Čović i Božo Ljubić, ali ono što je najvažnije nije dogovoreno učešće u vlasti, potvrdio je Srni izvor blizak pregovaračima.

Isti izvor navodi da oba HDZ-a neće pristati da SDP ima većinu u Federalnoj vladi, odnosno da neće pristati ni na šta drugo osim na ono na šta imaju pravo po Ustavu i njihov stav je da nema dogovora dok se ne dođe do ustavnih pozicija, a to je pet mjesta u Vladi FBiH i tri u Vijeću ministara BiH.

Ukoliko se lideri ovih stranaka namjeravaju sastajati, to se mora dogoditi prije sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH u četvrtak 17. marta, jer poslije toga taj sastanak nema smisla. 

Niko od direktnih učesnika u razgovorima, shodno prethodnom dogovoru, nije želio da daje izjave o dosadašnjem toku razgovora, osm što su potvrdili da se oni i danas nastavljaju.